Tausta
Lasten ruoka-aineallergiat ovat yleisiä ja lisääntyneet viimeisten 20 vuoden aikana. Alle kolmevuotiaista lapsista ruoka-aineallergioita esiintyy noin 10-15 %: lla. Äitien raskaudenaikaisen ruokavalion merkityksestä lasten ruoka-allergioiden kehittymiseen on vielä niukasti tietoa.
Tutkimusasetelma
Tamperelainen tutkijaryhmä selvitti asiaa prospektiivisessa kohorttitutkimuksessa. Kohortissa oli mukana 931 lasta. Tutkimus oli osa suurempaa nuoruustyypin diabeteksen tutkimuskokonaisuutta, ja siksi kaikilla lapsilla oli alttius sairastua nuoruustyypin diabetekseen. Lapsia seurattiin syntymästä aina viiden vuoden ikään.
Tulokset
Ainoa ravintotekijä, jolla näytti olevan vaikutusta ruoka-allergioiden ilmaantumiseen oli D-vitamiini. Sen runsas saanti ehkäisi ruoka-allergioiden kehittymistä. Eniten D-vitamiinia saavilla lapsilla oli lähes puolet pienempi riski saada ruoka-allergioita kuin niillä, joilla saanti oli matalin. Sitrushedelmien ja kaikkinensa hedelmien runsas kulutus raskauden aikana puolestaan näytti lisäävän lievästi altistumista hengitysteiden allergialle, mutta ei ruoka-aineallergialle.
Pohdinta
Aiemmin on havaittu, että riittävä omega-3 rasvahappojen saanti saattaa myös suojata lasta tulevilta ruoka-allergioilta (Dunstan et al 2005). Tutkijoiden mukaan näyttö kaikkien raskauden aikaisten ravintotekijöiden vaikutuksesta on kuitenkin vielä vähäinen. Suomalainen lasten ruoka-aineallergioiden Käypä Hoito-suositus ottaakin kannan, että raskauden aikaisten ruoka-ainealtistusten ja allergioiden kehittymisen yhteyksistä ei ole näyttöä niin paljoa, että mitään erityistä ruoka-ainetta tarvitsisi välttää tai suosia. Näyttää kuitenkin siltä, että raskaudenaikaisesta D-vitamiinin riittävästä saannista olisi hyötyä myös ruoka-allergioiden kannalta. Aiemmin sama tamperelainen tutkijaryhmä osoitti, että hyvä D-vitamiinin saanti raskauden aikana saattaa suojata lasta myös astmalta ja allergiselta nuhalta (Erkkola et al. 2009)
Lisää tietoa lasten ruoka-aine allergioista: Terveyskirjasto
Nwaru BI et al. Maternal diet during pregnancy and allergic sensitization in the offspring by 5 yrs of age: a prospective cohort study. Pediatr Allergy Immunol 2009.