Ruokavalion nitraatit ja suorituskyky

kirjoittanut | 25.11.2009 | Uutiset

Tausta

Tietyt kasvikset kuten rucola-salaatti, punajuuri ja pinaatti sisältävät runsaasti luonnollisia nitraatteja. Makkaroihin ja joihinkin lihajalosteisiin lisätään nitraatteja säilöntäaineina. Aiemmin tällä sivustolla on raportoitu kahden tutkimuksen tulokset, joissa lisätty nitraatti paransi suorituskykyä ei-maksimaalisessa suorituksessa.

Tutkimusasetelma

Ruotsalainen tutkijaryhmä on toteuttanut pienen satunnaistetun tutkimuksen jossa 9 urheilijaa (n. 30-vuotiaita) oli vaihtovuoroin sekä lumehoidolla että lisätyllä nitraatilla. Käytetty nitraattimäärä vastasi n. 200 grammaa punajuurta tai pinaattia päivässä, kahden vuorokauden ajan käytettynä. Koehenkilöille tehtiin maksimaalinen hapenottokyvyn testi kolmantena päivänä.

Tulokset

Ruokavalion nitraatti vähensi maksimaalista hapenottokykyä 3,7 l/kg/min verrattuna lumehoitoon. Siitä huolimatta väsymyksen sieto säilyi ennallaan. Nitraattijakson aikana koehenkilöt suoriutuivat kuntotestistä siis yhtä hyvin kuin lumehoidolla.

Pohdinta

Tutkimuksessa saatiin erilainen tulos kuin kahdessa aiemmassa tutkimuksessa, joissa tutkittiin ei-maksimaalisen rasituksen ja nitraatin välisiä fysiologisia yhteyksiä. Kun haetaan maksimaalista suorituskykyä niin, tämä tutkimus heittää epäilyksen varjon nitraattien hyödyllisyyden ylle huolimatta siitä, että koehenkilöt suoriutuivat testistä yhtä hyvin sekä nitraatin ja lumehoidon aikana. Tutkimuksen koehenkilömäärä oli pieni, eikä sen perusteella voi vetää vahvoja johtopäätöksiä.

Larsen FJ et al. Dietary nitrate reduces maximal oxygen consumption while maintaining work performance at maximal exercise. Free Radic Biol Med. 2009 Nov 11