Tausta
Probiootit ovat elimistön hyvänlaatuisia bakteereja, joiden on havaittu lyhentävän esimerkiksi ripulioireiden määrää ja ripulin kestoa vatsataudin yhteydessä. Probioottien vaikutuksesta kausiflunssien oireisiin ja sairastamisaikaan tiedetään vähemmän. Probiootteja voidaan nauttia kapseleina tai rikastettuina elintarvikkeina. Probiootteina käytetään usein maitohappobakteereja (Lactobacillus GG) tai joitakin hiiva-lajeja (esim.Saccharomyces boulardii –hiivaa).
Tutkimusasetelma
Kiinalainen päiväkotitutkimus selvitti lumelääkkeen, Lactobacillus acidofiluksen (LA) ja Bifidobacterium animalis ssp. lactiksen (BASL) vaikutusta tavallisen kausiflunssan ilmaantuvuuteen ja oireisiin. Tutkimus kesti kuusi kuukautta ja siihen osallistui 326 lasta iältään 3-5 vuotta. Koeryhmiä oli kolme: lumelääke, LA ja LA+BASL -ryhmät.
Tulokset
Tutkimuksessa yhden probiootin (LA) päivittäinen käyttö vähensi kuumejaksojen määrää 53 % ja kahden (LA+BASL) yhdenaikainen käyttö 72 %. Vastaavasti flunssaan sairastuneiden flunssajaksojen kesto lyheni 32 ja 48 %. Antibioottien käyttö väheni yli 60 %. Haittoja ei todettu.
Pohdinta
Tutkimukset ovat hyvin samankaltaiset kuin suomalaisen Rautava et al. tutkimusryhmän tulokset tältä vuodelta. Tutkimusryhmä raportoi vastasyntyneillä rintamaitokorvikkeella ruokituilla lapsilla olleen selvästi vähemmän (yli 50 %) korvatulehduksia kuin lumelääkettä saaneilla. Probiootteja annettiin seitsemän ensimmäisen elinkuukauden aikana säännöllisesti rintamaitokorvikkeeseen lisättynä.
Lääketieteen Duodecim -lehden mukaan tulokset tukevat vahvasti probioottien laajempaa käyttöä infektioille alttiilla lapsilla. Lisätutkimuksia tarvitaan tulosten vahvistamiseksi pikaisesti.
Duodecim 2009;125:2310
Alkuperäislähteet:
Leyer GJ et al. Probiotic effects on cold and influenza-like symptom incidence and duration in children. Pediatrics. 2009 Aug;124(2):e172-9.
Rautava S et al. Specific probiotics in reducing the risk of acute infections in infancy–a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr. 2009 Jun;101(11):1722-1726.