Tekstin on kirjoittanut ETM Janne Huovila, HealthSome
Käsitteellä Web 2.0 viitataan Internetin viime aikaiseen kehitykseen. Samaa asiaa voi kuvata myös Internetin toisena vaiheena tai aaltona, jonka seurauksena on alettu laajalti puhua yhteisöllisestä tai sosiaalisesta mediasta. Keskeistä on yhä monipuolisemmat tiedonhallinnan, -tilaamisen ja -jakamisen tavat, verkostoituminen sekä julkisessa tilassa tapahtuva yhteisöllinen sisällöntuottaminen. Yhä useammat Internetin käyttäjät eivät enää tyydy tarkkailemaan Internetin julkista tilaa ulkopuolisena, vaan he ovat tässä tilassa osana sisällön tuottamisen prosessia.
Web 2.0, joukko tämän päivän työkaluja
Kehitystä on vienyt eteenpäin erityisesti Facebookin suosio, mutta myös valtava määrä muita verkkoympäristöjä. Vaikka Internetiä usein syytetään viihteellisyydestä ja nimettömästä aggressiivisuudesta, on sosiaalisessa mediassa nähtävissä kaikki yhteiskunnan kerrostumat.
Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa eläkeikäisten sosiaalisen median käyttö oli vuodessa kaksinkertaistunut (http://pewinternet.org/Reports/2010/Older-Adults-and-Social-Media.aspx). Sosiaalinen media on muuttanut ja muuttamassa tieteen popularisointia. Pew Research Center’s Project for Excellence in Journalism seurasi vuoden (1/2009-1/2010) erilaisia Internetin tiedonlähteitä (http://pewresearch.org/pubs/1602/new-media-review-differences-from-traditional-press) . Perinteisten päivälehtien nettiversiossa tiedettä käsitteli 1 % kirjoituksista, Twitterissä 5 % ja blogeissa 10 %.
Vaikka Web 2.0 -maailmassa ei olisikaan sisällä, sen vaikutukset tuntuvat ravitsemuksen ja terveydenhoidon ammattilaisten arjessa. Asiantuntijat joutuvat reagoimaan uuteen tietoon yhä nopeammin. Elokuun lopussa 2010 New England Journal of Medicine julkaisi artikkelin, joka käsitteli n-3 rasvahappojen vaikutusta sydäntapahtumiin potilailla, joilla oli ollut sydäninfarkti (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1003603). Artikkelin julkistamisen aikaan Tukholmassa oli Euroopan kardiologiyhdistyksen (ESC) kongressi, mikä edesauttoi tutkimuksen leviämistä. Vuorokaudessa tästä tutkimuksesta oli Internetissä uutisoinut 20 000 mediaa (http://www.laakarilehti.fi/kommentti/index.html?opcode=show/news_id=9325/type=7), ja se oli vasta alkusoittoa nopealla Internetissä tapahtuvalle tiedon leviämiselle.
Edellinen esimerkki on ajankuva siitä, miten terveystieto välittyy. Eikä ole paluuta menneisyyteen. Erityisesti ravitsemustutkimus on aihe, jolla on lyhyt matka tutkimusartikkelista verkkolehtiin, blogeihin ja Internetin keskusteluyhteisöön. Keskustelu uuden tutkimustuloksen merkityksestä alkaa Internetissä usein jo aiemmin kuin tiedeyhteisössä. Tämä on omiaan aiheuttamaan ristiriitoja perinteisten terveyden edistämisen toimijoiden ja Internetin synnyttämän nopean tiedonvälittämisen kulttuurin välille.
Esimerkkejä Web 2.0 sovelluksista
- Slideshare
- YouTube
- Hoitonetti
- Blogi
Internet lävistää koko terveyden edistämisen kulttuurin. Kasvavalla vauhdilla syntyy uusia palvelua, jotka tukevat niin maallikko-maallikko-, maallikko-asiantuntija- kuin asiantuntija-asiantuntijasuhteita. Internetin luonteelle tyypillistä on julkisessa tilassa toimiminen ja avoimuus, jossa perinteiset asiantuntijatekstit ovat usein kaikkien saatavilla. Sisältötyyppien ja genrerajojen sekoittuminen on ominaista sosiaalisessa mediassa tapahtuvalle viestinnälle. Tutkimusartikkeleista tehdään videoita ja kepeän nettikeskustelun keskellä voidaan viitata tieteelliseen artikkeliin.
Kannattaako ravitsemusasiantuntijoiden hyödyntää Web 2.0 -työkaluja?
Nyt on maalailtu kuvaa siitä, miten Internet vaikuttaa terveystiedon välittämisen ekosysteemiin. Sitten konkretiaan: Miten sinä voisit hyötyä Web 2.0 -työkalujen käyttöönotosta? Kannattaako alan ammattilaisena tai valistuneena maallikkona käyttää aikaa Web 2.0 -työkalujen opetteluun? Vastaus on ehdottomasti kyllä. Sinulla on sellaisia mahdollisuuksia yksilöllisen tiedon tilaamiseen, joista 20 vuotta sitten huippututkijat ja -journalistit eivät osanneet unelmoida. Näiden mahdollisuuksien hyödyntäminen on suositeltavaa kaikille.
Toinen puoli Web 2.0 -mahdollisuuksien hyödyntämisessä on heittäytyä osaksi julkista tiedonjakamisen ja -tuottamisen prosessia. Se vaatii vähän enemmän suunnittelua, aikaa ja hiukan rohkeuttakin, mutta voi olla äärimmäisen palkitsevaa, opettavaista ja liittää sinut uudenlaisiin ajasta ja paikasta riippumattomiin verkostoihin. Tästä ja paljon muusta kirjoituksen jatko-osassa.
Miksi Web 2.0 kannattaa ottaa vakavasti?
- Se antaa korvaamattomia työvälineitä asiantuntijuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen
- Se auttaa luotaamaan, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Myös sellaiset marginaalikulttuurit ovat vahvasti näkyvillä Internetissä, joiden seuraaminen voisi muuten olla vaikeaa
- Ihmiset hyödyntävät yhä enemmän sosiaalista mediaa ymmärtääkseen, mitä kannattaisi syödä ja miten pysyä terveenä? Asiantuntijoiden on tärkeää ymmärtää, miten ihmiset luovat käsityksiään Internetin avulla
- Voit verkottua ja olla osa sellaisia yhteisöjä, jotka koet tärkeäksi