Olenko helposti manipuloitavissa?

kirjoittanut | 20.05.2010 | Blogi

Olenko helposti manipuloitavissa?

kirjoittanut | 20.05.2010 | Blogi

Lisäaineetonta luomuruokaa. Proteiinia nälän hallintaan ja lihaksille. Kohtuudella hiilihydraatteja. Pehmeitä rasvoja kovien sijaan. D-vitamiinia pimeään aikaan. Probiootteja vatsan väänteisiin. Punaviiniä ja tummaa suklaata verisuoniterveydelle. Kalaa aivoterveydelle.

Onko minua manipuloitu?

Miten olen näihin ideoihin ja ihanteisiin kiinnittynyt, ja miksi olen niitä valmis edistämään? Ajattelenko omilla aivoilla, sulatanko ristiriitaista tietoa, entä näenkö metsän puilta? Olenko nielaissut jotakin liian helposti?

Tietoa, valokuvia, osakekursseja ja lapsia manipuloidaan. Ravintotietoa manipuloidaan. Ravintoasioissa yhteisö (esim. tiedeyhteisö, potilasjärjestö tai kansanliike), karismaattinen henkilö, mainostaja, blogisti, viranomainen voivat kukin edistää omaa etuaan ja manipuloida kohdeyleisöjään. Minuakin on manipuloitu. Ja varmaankin useimmiten ilman, että olen huomannut.

Milloin olen erityisen altis manipulaatiolle? Asiasta kirjoittaa tavalliseen tapaan terävästi Seth Godin omassa blogissaan. Godin esittelee kahdentoista kohdan listan, joista seuraavat ensimmäiset kuusi liittyvät keskeisesti ravitsemukseen, painonhallintaan ja terveyden tavoitteluun.

Kuusi manipuloinnille altistavaa tekijää

  • Uskominen, että kaikki mitä TV:ssä kerrotaan on totta (tai Helsingin sanomissa, blogistin huomautus)
  • Uskoa kaikkea sitä mitä heimopäällikkö toistaa yhtenään (Heimopäälliköllä Godin tarkoittaa mitä tahansa erilaisen yhteisön tai organisaation johtajaa)
  • Uskoa, että on olemassa oikotie painonhallintaan tai rikastumiseen
  • Vähät välittää tieteellisistä menetelmistä ja ihannoida perinteisiä menetelmiä (kuten uskomuslääketiedettä blogistin huomautus)
  • Uskoa ja palvoa myyntitilastoja ja kansanjoukkojen mielipiteitä
  • Kyvyttömyys sietää pelkoa ja epävarmuutta

Kukapa meistä olisi näille immuuni? Tunnetko jonkun joka innostuu epävarmuudesta tai rakastaa pelkoa? Olkaamme siis varuillamme.

Voiko manipuloinnille karaistua?

Parasta karaistumista on sen tosiasian hyväksyminen, että ei ole olemassa absoluuttista totuutta. Kuten Vaclav Havel on todennut asiasta viisaasti: ” Seek the company of those who seek the truth, and run away from those who have found it”.

Ravintoasioissakin virallinen ja vaihtoehtoinen ”totuus” molemmat hämärtyvät lisääntyvän tutkimuksen myötä. Onneksi yhä useammat kuitenkin etsivät ”totuutta” omatoimisesti ja silmät auki. Mitä useampi asialla, mitä enemmän vaihdamme mielipiteitä, sitä lähemmäs saatamme päästä. Ja vielä, mitä enemmän siedämme ja tutkiskelemme soraääniä, sitä vähemmän altistumme manipuloinnille.

Muistitutkimus alkaa *pääkaupunkiseudulla* asuville

PÄIVITYS 22.4.2023 Tutkimuksemme osallistujamäärä (n=150) on täyttynyt, emme ota enää uusia tutkittavia tutkimukseen. Kiitos kaikille ilmoittautuneille ja rekrytoinnissa auttaneille! Haemme pääkaupunkiseudulla asuvia henkilöitä uuteen muistitutkimukseen. Tutkimukseen...

Koliini, MFGM, ketoaineet ja muistitoiminnot

Alzheimerin tauti on etenevä aivoja rappeuttava muistisairaus, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Sairauden esiintyvyys on kasvussa, reilun 15 vuoden kuluessa Alzheimer-potilaiden määrän arvioidaan lisääntyvän 64 %.lla. Huolimatta merkittävistä...