Tausta
Valkosipuli on paljon käytetty mauste ja valkosipulivalmisteet suosittuja ravintolisiä. Valkosipulivalmisteita on käytetty perinteisesti rasva-aineenvaihduntaongelmiin, kohonneeseen verenpaineeseen ja tavallisen nuhakuumeen, flunssan ehkäisyyn. Cohrane -tiedeyhteisö tekee ns. näytönastekatsauksia eri hoitojen tieteellisestä näytöstä. Nyt on vuorossa valkosipulin vaikutus flunssan ehkäisyyn ja hoitoon.
Tutkimusasetelma
Cohranen systemaattisessa katsauksessa tutkittiin viittä erilaista valkosipulilla tehtyä tieteellistä tutkimusta flunssan hoidossa. Ainostaan yksi näistä hyväksyttiin lopulliseen analyysiin. Muissa tutkimuksissa havaittiin oleellisia puutteita. Hyväksyttyyn tutkimukseen osallistui 146 potilasta, joiden hoitoaika valkosipuli –valmisteella oli 12 viikkoa. Tutkimus oli satunnaistettu eteenpäin suuntautunut kontrolloitu tutkimus.
Tulokset
Valkosipuliryhmässä ilmaantui 24 flunssatapausta kun yhtä suuressa lumeryhmässä flunssatapauksia ilmaantui 66. Sairastamispäiviä oli vastaavasti 111 vs 366. Flunssasta toipumisessa ei ollut eroja ryhmien välillä. Cohrane –katsauksen mukaan asiasta on liian vähän tietoa eikä johtopäätöksiä voida vetää tämän yhden tutkimuksen pohjalta. Yhdelle valkosipulin käyttäjälle kehittyi ihottumaa, joka hävisi valmisteen käytön lopettamisen jälkeen. Valkosipulilta maistuvien röyhtäisyjen lisäksi muita haittoja ei raportoitu.
Pohdinta
Katsauksesta poisjätetyissä tutkimuksissa (esim. Hiltunen et al. 2007) oli myös saatu positiivisia tuloksia valkosipulin myönteisistä vaikutuksista flunssan ehkäisyssä. Vaikka tutkittujen potilaiden määrä oli pieni ja tutkimuksia katsauksessa vain yksi, valkosipulissa on toivoa herättävää potentiaalia flunssan ehkäisyssä. Valkosipulin antiviraaliset ja antimikrobiset vaikutukset saattavat perustua valkosipulin rikkipitoisiin yhdisteisiin kuten allisiiniin.
Lisätietoa valkosipulin muista terveysvaikutuksista aiemmista uutisistani.
Lissiman E et al. Garlic for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 3. Art. No.: CD006206. DOI: 10.1002/14651858.CD006206.pub2