Uusi suositus syövän ehkäisystä ruualla ja elämäntavoilla: Maailman syöpätutkimussäätiön (WCRF) 2018 raportti

Maailman syöpätutkimussäätiö (World Cancer Research Fund, WCRF) on julkaissut uuden raportin ruuan, liikunnan ja muiden elämäntapojen vaikutuksesta erilaisiin syöpäsairauksiin. Edellinen julkaistiin 2007 ja sitä edeltänyt ensimmäinen raportti 1997. Suositukset on tehty yhteistyössä Amerikan syöpätutkimuslaitoksen kanssa (American Institute for Cancer Research), ja ne löytyvät myös heidän kotisivuiltaan aicr.org .

Tämä uusi julkaisu on kattavin syöpää ja elämäntapoja koskeva tutkimustiedon kooste ja kannanotto. Uutta raporttia on ollut tekemässä suuri joukko kansainvälisesti meritoituneita tieteentekijöitä. Sen pääsisältöihin on syytä suhtautua vakavasti ja raportia on pidettävä luotettavana syöpää ja ravintoa koskevana tietolähteenä. Mainittakoon esimerkkinä, että kustakin eri syöpätyypistä löytyy kaiken oleellisen aiemman tiedon kattavat systemoidut kirjallisuuskatsaukset, joiden tyypillinen pituus on n. 1000 sivua (kts. esimerkiksi rintasyövän ehkäisystä tehty katsaus). Eli tutkimustietoa tämän raportin taustalta löytyy n. 15 000-20 000 sivua.

Tämän vuoksi yksittäiset raflaavat heikkotasoiseen tietoon perustuvat some-vedätykset tai median pelottelut kannattaa jättää omaan arvoonsa.

Kolme helppoa tapaa sulatella raporttia

Taustalla olevaa tutkimustietoa on todella paljon, joten siihen helppo hukkua. Esittelen tässä kolme esimerkkiä, miten tutkimusdatasta saa nopeasti keskeiset asiat tietoonsa.

I Jos on kiinnostunut miten yksittäiset elämäntavat, juomat tai ruuat vaikuttavat syövän riskiin tutkijat ovat koonneet ns. riskimatriisin, klikkaa tästä. Matriisista voi nähdä yksittäisten ruoka-aineiden, juomien, liikunnan, paikallaan olemisen ja jopa oman pituuden (attained adult height) vaikutuksen eri syöpien riskiin.

II Toinen vaihtoehto matriisin sijaan on käyttää interaktiivista työkalua, jonka avulla näkee mitkä ruuat ja elämäntavat vähentävät riskiä  (ylhäällä kuvassa) ja mitä lisäävät (alhaalla kuvassa). Pallon koko kertoo sen, miten paljon syövistä selittyy milläkin tekijällä  –mitä suurempi pallo sitä suurempi riskin aiheuttaja/vähentäjä väestötasolla. Klikkaamalla punaisella nuolella merkattua filtteriä pääset katsomaan kutakin syöpätyyppiä erikseen, esimerkiksi rinta-, eturauhas-, suolisto- (colorectal) tai maksasyöpää. Siirry interaktiiviiseen matrisiin klikkaamalla tästä.

III Kolmas tapa on yksinkertaisesti lukea pääsuositukset, joihin valtava tutkimustyö on johtanut. Voit lukea ne tästä (alkaen sivulta 14).  Vapaasti suomennettuna ne kuuluvat seuraavasti:

 1. Säilytä normaalipaino ja estä painon nousua aikuisena, sillä lihavuus on monen syövän riskitekijä.
 2. Ole fyysisesti aktiivinen joka päivä, kävele enemmän ja istu vähemmän.
 3. Syö runsaasti vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljaa, papuja, linssejä ja muita palkokasveja.
 4. Rajoita pikaruokien ja prosessoitujen ruokien syömistä, jotka tyypillisesti sisältävät runsaasti sokeria, raffinoituja hiilihydraatteja, prosessoitua lihaa ja rasvaa. Tähän lasketaan myös sokeroidut limonadit, karkit, jälkiruuat, leivonnaiset ja muut vastaavat.  Tämän ohjeen noudattaminen erityisen tärkeää siksi, että nämä ruuat ovat alttiita lihottamaan.
 5. Rajoita punaisen ja prosessoidun lihan käyttöä. Käytä prosessoitua lihaa erityisen harkiten. Prosessoituun lihaan lasketaan mm. makkarat, leikkeleet, pekoni ja säilykelihavalmisteet.
 6. Rajoita sokerilla makeutettuja juomia, kuten virvoitusjuomia ja mehuja. Juo pääasiassa vettä ja muita makeuttamattomia juomia. Keinotekoisesti makeutetuista juomista suositus toteaa, että niistä mahdotonta antaa suositusta –niistä ei ole vahvaa näyttöä eduista eikä haitoista. Kahvi voi olla eduksi erityisesti maksa- ja kohdun syövän ehkäisyn kannalta. Tee on neutraalia.
 7. Rajoita alkoholin käyttöä. Syövän kannalta kaikkei paras oolisi olla juomatta alkoholia.
 8. Älä käytä vitamiini- tai hivenainevalmisteita syövän ehkäisytarkoitukseen, sillä korkeat annokset voivat lisätä syövän vaaraa*. Sen sijaan puutteellista vitamiinien ja hivenaineiden saantia on suositeltavaa arvioida ja korjata terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa.
 9. Pienten vauvojen äidit: imetä lastasi mikäli mahdollista.
 10.  Syöpään sairastuttuasi noudata tämän raportin ohjeita akuutin tautivaiheen jälkeen. Toisin sanoen syöpään sairastuneen ei pidä turvautua mihinkään vaihtoehtoisiin ruokavalioihin tai ravintolisiin, sillä niistä ei ole näyttöä/hyötyä ja niistä saattaa olla myös pahimmassa tapauksessa haittaa*. Kaikkien syöpään sairastuneiden tulisi saada ravitsemusohjausta ja opastusta liikunnan yläpitämiseksi tai lisäämiseksi.

Muutama evästys

Syöpään sairastuneiden ja tavallisten kansalaisten tiedetään varsin laajasti uskovan, että ruuan lisäaineet, geenimanipuloitu ruoka, keinotekoiset makeutusaineet, puhdistusaineet, mikroaaltouuni, stressi, kännykät, jne. olisivat syövän riskitekijöitä. Tiede ei kuitenkaan tue näitä käsityksiä. Se, että tällaiset tekijät puuttuvat raportin syöpää aiheuttavien ruokien tai elämäntapojen listalta tarkoittaa, että niistä ei kertakaikkiaan ole pätevää tieteellistä näyttöä. Ja silloin kun ei ole tieteellistä näyttöä, kyse on mutuilusta eli huuhaasta.

Syövän hoitoon aktiivisesti osallistuvat tietävät, että potilaat ovat toisaalta altiiita käyttämään kaikenlaisia ravintolisiä luettuaan mainoksia, ja toisaalta kaikenlaiset vitamiini- ja hivenainevalmisteet saatetaan kieltää terveydenhuollossa “varmuuden vuoksi”.

Tässä raportissa tulee selvästi esille, että vitamiinit ja hivenaineet lisinä ovat kuitenkin monisäikeisempi asia. Liikaa laihtuva, 800 kcal syövä riutuva syöpäpotilas tarvitsee usein monivitamiinivalmisteen, koska ravintoaineiden saanti ruuasta on pahasti puuttellista. Joskus on kuitenkin vaarana se, että edes tällainen potilas ei uskalla käyttää monivitamiinivalmistetta koska lääkäri on kieltänyt kaikkein vitamiinivalmisteiden käytön. Tällöin voidaan joutua ojasta allikkoon.

Kuten matriisista ja raportin monesta kohdasta näkee niin monivitamiinivalmisteet, jotka sisältävät Suomessa yleensä kohtuullisia määriä vitamiineja ja hivenaineita, eivät ole liittyneet lisääntyneeseen minkään syövän vaaraan. Kalsiumlisistä on jopa näyttöä suolistosyövän ehkäisyssä raportin mukaan. Suositus on siis pidättäytyä varmuuden vuoksi valmisteiden syömisestä, mutta puute pitää korjata. Liian vähäisen ravintoaineiden saannin voi havaita ravitsemusterapeutti ruokapäiväkirjaan perustuvan ravintolaskelman perusteella.

Edelliseen raportiin verrattuna tässä raportissa painotetaan lihavuuden merkitystä syövän riskitekijänä. Toinen uusi piirre on se, että liikunta on otettu hyvin voimakkaasti mukaan. Liikuntaa loistaa kaikkialla yhtenä keskeisempänä syövältä suojaavana tekijänä.

Suositan kaikkia syöpäterveydestä ja elämäntavoista kiinnostuneita tutustumaan tähän kattavaan raporttiin.

All cancer survivors should receive nutritional care and guidance on physical activity from trained professionals”

*) Haittaa on osoitettu suuresta annoksesta E-vitamiinivalmistetta eturauhassyövässä terveillä miehillä, beetakaroteenivalmisteesta tupakoijilla keuhkosyövässä, A-vitamiinivalmisteesta sekä foolihappovalmisteesta eturauhassyövän ehkäisyssä.

Aiempi kirjoituksiani aiheesta:

Näin ruoka mustamaalataan: Case asetaldehydi, jogurtti ja syöpä

Lisääkö auringonkukka-, maissi- tai rypsiöljy syöpää?

Ruuan ultraprosessointi ja syöpä, ensimmäinen tutkimus julkaistiin

WHO: lihavuus useiden syöpien riskitekijä

Lisää tietoa syövästä ja ravinnosta Timo Joensuun kanssa yhdessä kirjoittamasta kirjasta Syö hyvin, voi paremmin. Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena

9 thoughts on “Uusi suositus syövän ehkäisystä ruualla ja elämäntavoilla: Maailman syöpätutkimussäätiön (WCRF) 2018 raportti”

 1. Tuo pituuden vaikutus pääsi vähän yllättämään. Mutta onhan sitä vaikea myydä. “Näin hankit vähemmän pituutta niin vältyt syövältä” -oppaita ja -klikkijuttuja ei oo eikä tuu.

  Toisaalta sen kait pitäisi olla luonnollinen seuraus. Isompi henkilö, enempi soluja, ja siis enempi mahiksia saada sinne ilkeä mutaatio ja syöpä.

  1. Se on yllättänyt monen muunkin, aiheesta ei pidetä meteliä. Pitkillä henkilöillä on ilmeisesti suuremmat kasvuun vaikuttavat hormonipitoisuduet, kuten IGF-1, kasvuhormoni ja TGF-pitoisuudet veressä jotka saattaa selittää asiaa (lue lisää täältä). Pitkät ovat luultavasti jossain määrin lyhyitä paremmin suojassa puolestaan sepelvaltimotaudilta, joten nettovaikutus voisi olla lähellä nollaa kokonaisterveydelle 🙂

 2. ”Uutta raporttia on ollut tekemässä suuri joukko kansainvälisesti meritoituneita tieteentekijöitä. Sen pääsisältöihin on syytä suhtautua vakavasti ja raportia on pidettävä luotettavana syöpää ja ravintoa koskevana tietolähteenä.”

  Tämäntyyppinen retoriikka, jolla vedotaan asiantuntijuuteen ovat epäoleellisia. Raportin (tai erinäisten suositusten) luotettavuuden tulee perustua itse suosituksiin.

  Nostan esille muutamia kohtia WCRF-raportista.

  1) tutkimusnäytön luokittelussa Convincing- tai Probable-kategoriaan vaaditaan muun muassa laadukkaita tutkimuksia, joissa voidaan luotettavasti poissulkea satunnaisvirheen tai systemaattisen virheen, kuten sekoittuneisuuden yms. mahdollinen vaikutus havaittuun tilastolliseen yhteyteen (löytyy muun muassa 111-sivuisen paksu- ja peräsuolisyöpäraportin sivulta 106 alkaen).

  Satunnaisvirhettähän syntyy esimerkiksi monivertailutilanteessa, joissa testataan lukuisia hypoteeseja. Ravitsemusepidemiologisessa tutkimuksessa ei tyypillisesti oteta kantaa monivertailuongelmaan saati että sitä korjattaisiin tilastollisesti. Ja mitä tulee systemaattiseen virheeseen, niin sen vaikutusta tuloksiin voidaan yrittää laskennallisesti ottaa huomioon tekemällä harha-analyysi (Lash TL ym. Int J Epidemiol 2014;43:1969-85).

  Toisin sanoen satunnaisvirheen tai systemaattisen virheen mahdollista vaikutusta tutkimuksen tuloksiin ei poissuljeta ”varmuudella” vain toteamalla että näin on.

  Ja mitä tulee käytettyyn terminologiaan (löytyy esim. edellämainitun paksu- ja peräsuolisyöpäraportin sivulta 90 alkaen), niin luottamusvälin (s. 91) tulkinta on virheellinen. Kyseisessä kohdassa annetaan esimerkki tupakoinnin ja keuhkosyövän välisestä suhteellisesta riskistä 10 (95% luottamusväli 5-15). Sitten todetaan:

  ”…that there is a 95 per cent chance that the true value lies between 5 and 15.” *

  Todellinen arvo joko on tai ei ole kyseisen luottamusvälin sisällä eli mahdollisuudet ovat 100% tai 0%, ei 95%.

  Vetosuhteen (odds ratio) (s. 94) osalta todetaan: ”A measure of the risk of an outcome such as cancer, associated with an exposure of interest, used in case-control studies; approximately equivalent to relative risk.” *

  Veto (odds) ei ole sama asia kuin riski. Ja riippuu tilanteesta milloin vetosuhde approksimoituu suhteelliseen riskiin.

  Jos esimerkiksi kymmenen hengen ryhmässä A on yhdeksän tautitapausta ja kymmenen hengen ryhmässä B on kolme tautitapausta, niin silloin vetosuhde A versus B on 21, mutta suhteellinen riski on 3. Sitä vastoin jos ryhmien koko onkin 100, niin vetosuhde on 3,2 ja suhteellinen riski 3.

  * World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Expert Report 2018. Diet, nutrition, physical activity and colorectal cancer

 3. En ole vielä lukenut Sinun ja Joensuun kirjaa, mutta mikä tekee prosessoidusta lihasta erityisesti ”vaarallisemman” kuin esimerkiksi prosessoimaton punainen liha? Vai muuttuuko tuore punainen liha kotona ”prosessoitaessa” yhtä vaaralliseksi?

  1. Prosessoidussa lihassa käytetään nitriitti, fosforilisäaineita, suolaa, savustusta jne. Näitä veikataan ainakin osatekijöiksi, mutta täyttä varmuutta siitä ei ole.

 4. Tuossa oli “maitotuotteet.” Itseäni jäi mietityttämään kerman käyttö luettuani matala-asteista tulehdusta käsitteleviä tekstejäsi. Niissä mainittiin “kohtuullinen” annos jonka ylittämällä lisää tulehdusta. Missään ei ollut mainittu tämän kohtuullisen annoksen suuruutta eikä sitä kuinka usein kohtuullisen kermansa voisi nauttia ilman riskiä kohonneista tulehdusarvoista. Eikä sitä että neutraloivatko marjat kerman vaikutuksen. Liittyykö matala-asteinen tulehdus myös syövän muodostumiseen elimistössä?

  1. On vaikea antaa mitään annosta. Mitä enemmän kermaa sitä huonompi. Kliiniset aterikoetutkimukset joissa kerma (tai muuu tyydyttynyt rasva) on aiheuttanut tulehdusvasteita ovat olleet yleensä yli 30 grammaa, monesti jopa tasoa 75 g. Valitettavasti en voi antaa mitään raja-arvoa. Lisäksi täytyy huomata että käytetty kerma on ollut usein kuohukermaa jossa on rasvaa n. 38 %, kun taas esim. ruuanvalmistuskermoissa usein 7-15 %. Itse löysin tästä kirjoituksesta tekstini: “Kermasta on tullut rasvarasituksen vakioaine, aivan kuten glukoosiliuoksesta sokerirasituksen. Yli 50 gramman kerma-annos lisää useita tulehdusmarkkereita.” Marjat vähentävät todennäköisesti tulehdusvastetta, mutta estävätkö sen kokonaan on kysymysmerkki.

   1. Matala tulehdus on yksi syövän riskitekijä monen muun ohessa. Siitä on jossain kirjoitussarjan osassa maininta myös.

   2. Tämä selvensi asiaa huomattavasti, paljon kiitoksia vastauksesta.

Comments are closed.