Ruuat jotka pidentävät ikää

Suuri osa suomalaisista on tutkimusten mukaan tyytyväisiä elämäänsä. Kukapa heistä ei haluaisi nauttia tyytyväisyydestä hieman pidempään täällä maan kamaralla?

Ruualla voidaan vaikuttaa mm. tyypin 2 diabetekseen, syöpään, sydän- ja verisuonitauteihin sekä dementiaan sairastumisen riskiin. Ei siis ihme, että ruoka vaikuttaa myös elämän pituuteen.

Uudessa tutkimuskoosteessa (meta-analyysissä) analysoitiin yhteensä 102 etenevää väestötutkimusta. Tutkimus on toistaiseksi laajin etenevien väestötutkimusten analyysi aihepiiristä, se kattoi aiemmat tutkimukset aina joulukuuhun 2016 saakka. Alla oleva kuva kertoo kunkin ruokaluokan aiheuttaman riskin vähenemän tai suureneman annosvastekäyrinä.

“With increasing intake (for each daily serving) of whole grains (RR: 0.92; 95% CI: 0.89, 0.95), vegetables (RR: 0.96; 95% CI: 0.95, 0.98), fruits (RR: 0.94; 95% CI: 0.92, 0.97), nuts (RR: 0.76; 95% CI: 0.69, 0.84), and fish (RR: 0.93; 95% CI: 0.88, 0.98), the risk of all-cause mortality decreased; higher intake of red meat (RR: 1.10; 95% CI: 1.04, 1.18) and processed meat (RR: 1.23; 95% CI: 1.12, 1.36) was associated with an increased risk of all-cause mortality in a linear dose-response meta-analysis.”

Tutkijat toteavat tulosten olevan erittäin hyvin linjassa terveellisinä pidettyjen traditionaalisen Välimeren ruokavalion ja suositusten mukaisen ruokavalion kanssa. Tutkijat arvioivat, että laskennallisesti ennenaikaisen kuoleman riskiä voi pienentää 56 %:lla syömällä mahdollisimman terveellisesti ja vastaavasti lisätä kaksinkertaiseksi syömällä hyvin epäterveellisesti.

Tämäkään tutkimus ei varmasti ole viimeinen sana ja sisältää joitakin sekoittavia tekijöitä, mutta tämän laajempaa ja laadukkaampaa ruokaan liittyvää aiemman tutkimusmassan analyysiä elämän pitenemisestä ei ole. Luulisi kiinnostavan mediaakin 😉

PS. Tutkimuksen tulokset ovat hyvin linjassa aiempien asiantuntijatahojen kanssa. Katso The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) –tietokannan arvio tästä; ne ruokatekijät jotka liian vähän tai liikaa käytettynä aiheuttavat eniten ennenaikaisesti menetettyjä vuosia (YLDs) Suomessa.

Lähde

Schwingshackl L, Schwedhelm C, Hoffmann G, Lampousi AM, Knüppel S, Iqbal K, Bechthold A, Schlesinger S, Boeing H. Food groups and risk of all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr. 2017 Apr 26. pii: ajcn153148.

Seuraa Antidoottia. Tutkittua tietoa ja harkittuja kannanottoja terveydestä ja hyvinvoinnista.

 

5 thoughts on “Ruuat jotka pidentävät ikää”

  1. Mielenkiintoinen tuo hedelmägrafiikka, selvästikin pieni määrä ok. Voisitko hieman avata tätä dilemmaa, miksi kuolleisuus taas kasvaa, kun määrä kasvaa.

    1. Vaikea sanoa. Voi olla että kyse on sekoittavista tekijöistä. Tuolta supplementin känköistä voisi asiaa vielä yrittää selvittää.

  2. Riskin muutos hedelmissä näyttää olevan 0,91 -> 0,93, kun määrä lisääntyy
    200 -> 700 g. Ei liene kovasti suuri? Hedelmiäkin on kovasti monen näköisiä; voisi kuvitella ilman tutkimustakin että ei ole kovin terveellistä syödä vaikkapa kilo ananasta päivässä. Toisaalta tuollaiset kilon määrät taitavat viittata joka tapauksessa jonkin sortin ylensyöntiin, eli on itse asiassa aika yllättävää, että käyrä ei tuon jyrkemmin nouse.

  3. 800 g hedelmiä päivässä on mielestäni aika lailla normaalia, eikä sillä ole mitään tekemistä ylensyönnin kanssa: välipalana iso omena 150 g, 2 pientä banaania 200 g, viinirypäleitä salaatin mukana 50 g, jälkiruokana ananasta 150 g ja jogurttia, iltapalaksi 1 banaani 150 g ja pieni omena 100 g.

Comments are closed.