Tyypin 2 diabeteksen riskiin vaikuttavat ruuat

Juuri ilmestyneen etenevien väestötutkimuksien meta-analyysin eli koostetutkimuksen mukaan yksittäisillä ruoka-aineilla on kokonaisruokavalion lisäksi merkitystä tyypin 2 diabeteksen riskin kannalta. Koostetutkimus käsitti yhteensä 88 tutkimusta.

“Among the investigated food groups, selecting specific optimal intakes (by increasing whole grains, vegetables, fruits, and dairy; and reducing red and processed meats, SSB, and eggs) can lead to a considerable change in risk of T2D”

Maitotaloustuotteet, vihannekset/juurekset, hedelmät/marjat ja täysjyvävilja näyttävät siis vähentävän tyypin 2 diabeteksen riskiä. Punainen ja prosessoitu liha, kananmunat (?) sekä lisättyä sokeria sisältävät mehut ja limonadit näyttävät lisäävän tyypin 2 diabeteksen riskiä. Sen sijaan raffinoidun viljan (höttöhiilareiden) haitallinen ja palkokasvien suojaava yhteys ei varmistunut analyyseissä, vaikka vaikutus näyttää alla olevien riskikäyrien mukaan visuaalisesti ilmeiseltä (kuva alla). Pähkinät ja kala olivat neutraaleja tyypin 2 diabeteksen suhteen.

Täysjyväviljaa ja diabetesta koskevat hyvät uutiset saivat vahvistusta viime viikolla, kun Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin täysjyväviljan käyttöä kuvaavien merkkiaineiden korkeamman pitoisuuden veressä olevan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyteen. Havainto varmistettiin kolmessa eri väestötutkimuksessa, joista kaksi oli suomalaista ja yksi ruotsalainen.

Edellä mainitut havainnot vahvistavat sen, että tyypin 2 diabeteksen kannalta ravitsemussuositusten mukainen tai traditionaalista Välimeren ruokavaliota mukaileva ruokavalio on eduksi tyypin 2 diabetekselta suojautumisessa. Tutkijoiden arvion mukaan valitsemalla oikein edellä mainitttuja ruokia, voitaisiin laskennallisesti ehkäistä 42 % tyypin 2 diabteksesta.

Kannattaa muistaa, että tämä koostetutkimus koski vain tyypin 2 diabetesta, ei tyypin 1 diabetesta. Edelleen on hyvä tiedostaa, että neutraaleiksi diabeteksen kannalta havaituilla pähkinöillä ja kalalla on useita edullisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiterveyteen. Tutkimuksen tulokset ovat pitkälti linjassa aiemmien meta-analyysien kanssa, joskin kananmunaa koskevat havainnot jossain määrin ristiriitaisia. Tutkija Jyrki Virtanen kuvaili kananmunaan liittyvien tutkimuksien ristiriitaisuuden syitä aiemmin tässä blogikirjoituksessa. 

Lähde

Schwingshackl, L., Hoffmann, G., Lampousi, AM. et al. Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol (2017). doi:10.1007/s10654-017-0246-y

Aiheeseen liittyviä aiempia kirjoituksia:

Eri proteiinin lähteiden vaikutus terveyteen

Ruuan, lihavuuden, liikunnan ja geenien merkityksestä tyypin 2 diabeteksessa

Näissä ravintotekijöissä meillä on eniten parannettavaa.

Uutta tietoa kananmunan ja terveyden välisestä yhteydestä kuopiolaistutkimuksista

 

 

 

10 thoughts on “Tyypin 2 diabeteksen riskiin vaikuttavat ruuat”

 1. Kalan suhteen väestötutkimusten tulokset on samantyyppisiä kuin kananmunan osalta eli USA:ssa tehdyissä tutkimuksissa runsaampi kalan syönti on ollut yhteydessä suurempaan diabeteksen riskiin, kun taas muissa maissa yhteys on yleensä ollut käänteinen tai neutraali.

  Liittynee osittain siihen, että miten kala on valmistettu (esim. pikaruokapaikkojen kalaburgerit vs. uunissa haudutettu kala tai kalakeitto).

  1. Thanks, en ollut noteerannut tuota ennen. 2013 julkaistussa meta-analyysissä puolestaan nähtiin että rasvainen kala oli yhteydessä hieman pienempään tyypin 2 diabetes riskiin. Espanjalaisessa interventiotutkimuksessa saatiin samansuuntainen tulos, punaisen lihan vaihtaminen rasvaiseen kalaan (loheen) paransi insuliinisensitiivisyyttä, mikä olisi luonnollisesti hyvä ajatellen tyypin 2 diabteksen ehkäisyä.

 2. Jos oikein tulkitsin, niin tämä selittää ihmettelemäni asian. Noudatin kuukauden ajan Jason Valen SuperJuice -mehustuskuuria, jossa tehtiin mehulingolla ohjeiden mukaisesti mehuja, lähinnä juureksista ja hedelmistä, myös vähän marjoja käyttäen. Muuta ravintoa ei käytetty.
  Otatin pitkäaikaissokerin ennen kuuria ja kuurin jälkeen. Arvo laski huomattavasti ja palasi normaaliksi, vaikka hiilareita tuli varmasti hyvinkin runsaasti kuurin aikana. Kuuri oli myös suolistolle parantava.
  Jäin kuitenkin miettimään, että miten ihmeessä tällaisilla sokerimäärillä saadaan sokerit laskuun. Ohjelman isä kertoi kirjassaan tämän tapahtuvan, mutta ei sen enempää tietoa siitä. Olisi kiva kuulla mielipiteesi asiasta. Tässä linkki projektiini http://hellanjaviinilasinvalissa.blogspot.fi/search/label/SuperJuice%20Me

 3. Mikä kananmunissa on vaarallista? Toimistotyöntekijöiden ruokailuun ja syövän ehkäisyyn liittyvissä kirjoissakin mainitsit, että voisi syödä vain 7 munaa viikossa. Voiko keitettyjä munia syödä huoletta 15-20 kpl viikossa, jos jättää keltuaiset syömättä? Munien/valkuaisten tilalle aamiaiselle on vaikea keksiä korvaavaa proteiinin lähdettä, kun ei käytä maitotuotteita eikä leikkeleitä.

  1. Kananmunan mahdollinen haitta ajatellaan tulevan keltuaisesta, eli valkuaista voi syödä huoletta (mutta jokin kohtuu proteiinin kokonaismäärässä kannattaa pitää). Tässä koostetutkimuksessa oli mukana case-control-tutkimuksia, jotka antavat välillä eri kuvan kuin etenevät kohortit (jotka ovat periaatteesa vahvempia). Jyrki Virtasen tutkimuksessahan kananmuna näytti suomalaisilla jopa pienentävän tyypn 2 diabeteksen riskiä. Itse lähden siitä että kananmunat ovat useiden sairauksien kannalta neutraaleja, jos keltuaisten määrä pysyy max 7/vko.

 4. Erikoinen tuo vihanneksien u-käyrä. Ajatuksia siitä? Hedelmien u-käyrä on ehkä helpompi ymmärtää mahdollisen sokerin/energian liikasaannin kautta.

  1. Veikkaan erinäisiä sekoittavia tekijöitä, ja/tai käänteistä kausaliteettia. Mutta en osaa spekuloida enempää.

   Äskettäin julkaistussa laajassa sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää koskevassa meta-analyysissä, tällaista U-käyrää ei havaittu. Tämä on se tutkimus, jonka perusteella kannattaisi syödä 800 g HEVI-aineksia päivässä (vrt. eilinen Prisma Ylellä).

 5. Vähän tylsiä nuo kuvat, kun niissä on vaihtelevat pystyakselit. Hyödyt, täysjyvää lukuun ottattamatta, korostuvat ja haitat vuorostaan latistuvat.

  1. Samaa mieltä. Pitäisi kieltää pystyakselin eriävät asteikot, niillä voidaan manipuloida yleisvaikutelmaa helposti.

 6. Mitä mieltä tohtori Ray Peatin ristiretkestä, jonka mukaan mm. kasvirasvat ovat perkeleestä ja todellisia syypäitä moniin länsimaisen ruokavalion aiheuttamiin ongelmiin kuten e.m. diabetekseen?
  Onko kyseessä taas yksi foliopipoteoria lobbaajista vai varteenotettava tutkimussuunta?

Comments are closed.