USA:n diabetesliiton uusi suositus: Ei ole yhtä oikeata ruokavaliota

Yhdysvaltojen diabetesliitto (ADA) on julkaissut eilen uudet ravitsemussuosituksensa aikuisille (Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults With Diabetes). Ne korvaavat aiemmat vuonna 2008 ilmestyneet suositukset ja ovat kaikkien ilmaiseksi luettavissa.

Mielestäni suurin uutinen on, että järkevää vähähiilihydraattista ruokavaliota pidättelevä jarru on poistettu lopullisesti. Suositukseen ei ole siis painettu esimerkiksi hiilihydraattien saannille pienintä hyväksyttävää prosentuaalista osuutta energiasta (E %). Tämä suositus pohjautuu monelta osin ADA:n itsensä teettämään systemoituun kirjallisuuskatsaukseen, josta kirjoitin 2012 täällä.

Pieni mies ja porkkanat
Yksilöllisiin lähtökohtiin ja tarpeisiin räätälöity ruokavalio on kingi nyt myös Jenkkien diabetessuosituksessa. Ei ole yhtä ainoaa oikeata diabetesdieettiä.

Suositus painottaa, että diabeetikko voi koostaa ruokavalionsa energiaravintoaineiden suhteiden osalta terveelliseksi monella eri tavalla, eikä mikään ole yliverto toiseen versioon nähden (B-tason tutkimusnäyttö yhdenvertaisuudesta). Rasvojen käytöstä edelleen todetaan, että tyydyttynyttä rasvaa tulee rajoittaa samalle tasolla kuin yleisissä ravitsemussuosituksissa( <10 E %) ja monityydyttymättömiä sekä kertatyydyttymättömiä rasvoja (kasviöljyjä, pähkinöitä ja margariineja) tulee suosia.

Ruokavaliomalli voi olla vähärasvainen, Välimerellinen, vähähiilihydraattinen, DASH-ruokavalio tai kasvisruokavalio, kunhan vain rasvan ja hiilihydraatin laatu on terveyttä edistävä. Proteiinin lähteisiin ei oteta selvää kantaa. Suositus ei kehota vähentämään punaista lihaa, mutta suosittaa minimissään kahta kala-ateriaa viikossa. Painonhallinnan tärkeyttä korostetaan.

Suosituksessa todetaan:

It is the position of the American Diabetes Association (ADA) that there is not a “ one-size-fi ts-all”  eating pattern for individuals with diabetes.”

“A variety of eating patterns (combinations of different foods or food groups) are acceptable for the management of diabetes. Personal preferences (e.g., tradition, culture, religion, health beliefs and goals, economics) and metabolic goals should be considered when recommending one eating pattern over another. (E)”

Vaikuttaa siltä, että ADA liikahti samaan suuntaan kuin Ruotsi pari vuotta aiemmin.

Diabetekseen liittyvää munuaisten vajaatoimintaa koskevassa kannanotossa todetaan mielestäni hieman yllättäen, että proteiinirajoitus ei ole suositeltavaa (ei edes makroalbuminuriassa), koska se ei jarruta munuaisitaudin etenemistä, eikä vaikuta sydän- ja verisuonitautiennusteeseen tai sokeritasapainoon (A-tason näyttö).  Suolaa tulisi käyttää alle 5,5 g/pv.

Kanelista, kromista, vitamiineista, omega-3 rasvahapoista ja muista ravintolisien tyyppisistä valmisteista ei löytynyt riittävää näyttöä suositeltavaksi asti. Sokerijuomia pyydetään visusti välttämään, kun taas aspartaamilla ja muilla intensiivimakeuttajilla makeutut juomat ovat OK sokerijuomien sijaan.

Diabeteshoitajille, lääkäreille ja ravitsemusterapeuteille  suosituksessa on tärkeä taulukko eri lääkkeiden ja ravinnon yhteensovittamisesta (Tabl 4).

Lähde

Alison B. Evert, Jackie L. Boucher, Marjorie Cypress, Stephanie A. Dunbar, Marion J. Franz, Elizabeth J. Mayer-Davis, Joshua J. Neumiller, Robin Nwankwo, Cassandra L. Verdi, Patti Urbanski, and William S. Yancy Jr. Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults With Diabetes. Position Statement. Diabetes Care published ahead of print October 9, 2013, doi:10.2337/dc13-2042

Aiheeseen liittyviä aiempia kirjoituksiani:

Ruotsalainen diabetessuositus: karppaus ok, räätälöinti tärkeintä

Uusi tutkimuskooste diabeteksen ruokavaliosta

Tyypin 2 diabetes ja karppaus, 2 vuoden satunnaistettu tutkimus Ruotsin terveyskeskuksista

 

5 thoughts on “USA:n diabetesliiton uusi suositus: Ei ole yhtä oikeata ruokavaliota”

 1. ADA otti askeleen oikeaan suuntaan.
  Hoidostaan kiinnostuneelle diabeetikolle on hyvät keinot mm oman ravitsemuskoostumuksen vaikutuksen seuraamiseksi.
  Kun edes lisätystä sokerista ja valkoisen jauhon leivonnaisista päästäisi eroon, verensokerin positiiviset muutokset kannustaisivat monia etsimään sitä itselleen tärkeätä hh-sietorajaa.
  Samalla otetaan tärkeä askel muidenkin aineenvaihdunnan häiriöiden korjaamiseksi.
  Pitääkö vielä tänä päivänä riippua kynsin ja hampain vanhoissa käsityksissä (mm Diabetesliitto)?
  Käytössä oleva tieto riittää mainiosti diabetes-tehokkaiden elintapojen uudistamiseen (ehkäisy ja hoito).

 2. Hyvä, että diabeetikoille sentään suodaan hiilihydraattien rajoittaminen. Meitä terveempiä pelotellaan hiilarirajoituksen vaaroista ja siitä, että ei ole pitkäaikaista kokemusta (>2v). Aika monen kohdalla sitä kuitenkin on alkaa jo olemaan paljonkin enemmän. Ehkä mielipideilmasto alkaa vähitellen olemaan valmis päästämään irti (tyydyttyneen) rasvan demonisoinnista ja kohdistamaan arvostelun oikeaan kohteeseen eli sokeriin. Kannattaa katsoa uunituore kanadalainen dokumentti aiheesta: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xDaYa0AB8TQ

  1. Ruutu-palvelussa ihan havainnollinen video: Näin piilosokeria kertyy (vaikka et ole karkin ja limsan ystävä)

 3. Omakohtaisien kokemuksien perusteella yhdyn kyllä juuri tuohon koukuttavaan vaikutukseen. Käyn jatkuvaa taistelua sitä vastaan, vaihtelevalla menestyksellä. Vaikuttaisi melkein siltä, että omalla kohdalla tarvitsisi olla totaali kieltäytyminen karkeista ym. muuten aina repsahtaa pahemman kerran 🙂

  ADA:lta selvästi askel parempaan suuntaan. Odotella sopii, koska suomen diabetelesliitto pystyy nöyrtymään liian jyrkissä kannoissaan. Sen verran voimakasta ajojahtia oli taannoin esim. Heikkilän diabetes kirjan suhteen(toki loan heittoa molemmin puolin), että ihan helppoa ei tule olemaan myöntää että VHH on hyvä dieetti diabeetikoille.

  VHH:ta voi toki hienosäätää ja pohtia mikä on optimaalisin rasvahappokoostumus, mutta tärkeintä kuitenkin on rajoittaa nopeasti verensokeria nostavia hiilareita.

 4. “Hankalinta sokerissa mielestäni on sen ”koukuttava”, itsensä käyttöä vahvistava ominaisuus jo melko pienilläkin annoksilla.”

  Nimenomaan tämän sokerilla olevan ominaisuuden takia siitä eroon pyristellessä pitäisi pyrkiä siitä eroon ns.kertalaakista, kuten yleensäkin kun yritetään eroon jostain mikä “koukuttaa”. Jos kroppaa pitää vähin erin koko ajan pienessä koukussa, on kroppa kuitenkin siinä koukussa. Kun varsinkin lisätystä sokerista (mitä siis on maailman kaikki valmisruoka tavalla tai toisella pullollaan, esim. kinkkuleikkeissä tai vastaavissa missä nyt ei luulisi glukoosia olevan tai mihinkään tarvittavan) pääsee eroon, se on jo paljon kokonaishiilareiden määrässä. Mutta monelle se yksin ei riitä taltuttamaan tuota makean himoa, koska myös muut hiilihydraatit pitävät elimistössä sokerikoukkua yllä. Elimistöhän ei tiedä mistä vereen muodostuva glukoosi on peräisin. Silloin tiukka vhh on hyvä keino tuon koukun irrottamisessa. Omaa toleranssia voi sitten vähin erin testata kun elimistönsä ensin totuttaa vähille hiilareille. Tämän jälkeen helposti huomaa hiilareiden vaikutuksen moneen asiaan elimistössä, ei pelkästään verensokerin heilahteluihin, vaan esim.mielialaan, vatsavaivoihin kuin myös esim. naisten vaivoihin (mm.eril.hiivat lisääntyvät hiilareilla helposti) erilaisiin iho-ongelmiin, allergioihin yms. Kun vähin erin oman toleranssin sokeriin/hiilareihin oppiin, niiden kanssa oppii myös elämään eri tilanteiden mukaan.
  Tämä sokerikoukku ja sen yleisyys vaan pitäisi myöntää, että meillä se nykypäivänä monella on ja samoin tuon koukun mukanaan tuomat mahdolliset riskit, varsinkin pitemmällä aikavälillä. Tietenkin jokaisen oma asia on miten paljon laittaa painoarvoa esim.omalle terveydelle tai mihin suuntaan se menee kun ikää kertyy.

Comments are closed.