Kokeile kiiviä

Mielestäni kiivi on aliarvostettu ja liian vähän käytetty hedelmä. Se on nykyään kohtuuhintainen ja useimmiten syöntikypsä heti ostettuna. Kiivin C-vitamiinipitoisuus ja muu ravintoarvo on erinomainen suhteessa moniin muihin suosittuihin hedelmiin (taulukko alla). Kiivissä on myös erittäin runsaasti luteiinia (Sommergburg et al. 1998), joka puolestaan osallistuu mm. näkötoimintojen ylläpitoon ja taisteluun syöpäprosesseja vastaan.

Muita hyviä kiivin ominaisuuksia:

 • Kiivi on oleellinen hedelmä FODMAP-rajoitteisessa ruokavaliossa, joten se sopii yleensä hyvin ärtyvästä suolesta kärsiville
 • Kiivi on lievittänyt ummetusta kolmen kliinisen tutkimuksen mukaan. Annos näissä tutkimuksissa on ollut 2-3 kiiviä päivässä. (Rush et al. 2002,  Chan et al. 2007 ja Chang et al. 2010). Yksi arvaus kiivin ummetusta helpottavaksi tekijäksi on sen sisältämä aktinidiini. Myös kiivijauhe on vähentänyt ummetusta (Udani & Bloom 2013 )
 • Kiivi (2-3 kiiviä/pv) saattaa vähentää verihiutaleiden kokkaroitumista ja triglyseridiarvoja (Duttaroy & Jørgensen 2004)

Yksi keskikokoinen kiivi painaa ilman kuoria n. 60 grammaa. Kiiviä kannattaa kokeilla vaikkapa purkkiananaksen sijaan rahkavälipaloissa. Kiivi sopii myös smoothie-juomiin, salaatteihin ja aasialaisen mausteisen ruuan kylkeen. Pari kiiviä ja kourallinen pähkinöitä on oiva iltapäivävälipala.

Kuvankaappaus 2013-9-16 kello 12.48.52
Ravintoainepitoisuus/100 g. Appelsiini,banaani ja kiivi kuorittuna ja omena kuorineen. Purkkiananas omassa liemessään. Lähde: Fineli-tietokanta

Kiivi voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Belly2
Kiivi sopii herkkävatsaisille ja ummetuksen lievittämiseen

Aiheeseen liittyviä muita kirjoituksiani:

Opetus luumuista itselleni

Omenaa ja marjoja suomalaiset, LDL ja sokerit pysyy kuosissa

 

7 thoughts on “Kokeile kiiviä”

 1. I agree! Kiivi on ihanaa! Mutta pieni varoituksen sana noista smoothieista. Kiivi saa juoman maistumaan ihan kamalalta, jos sitä ei juo heti sen tehtyä! Eiks se sisällä proteolyyttisiä entsyymejä? Mä oon päätellyt, että ehkä ne tekee sitten omat arominsa…
  Aika herkullinen yhdistelmä on kiivi sushissa. Tätä herkkua olen syönyt Vaasan Makogorossa.

  Ausseissa on muuten markkinoilla jotain kuivattua kiivientsyymiä tms. vatsavaivoihin. En millään muista merkkiä. Kuulemma suosittua (ehkä oli markkinapuhetta).

  1. Olisikohan tuo Ausseissa markkinoilla oleva nimeltään “Kivia Powder”? Sitä ainakin on tutkittu juuri tuossa Udani & Bloom 2013 -tutkimuksessa. Tuo aktinidiini on tietääkseni juuri tuo proteolyyttinen entsyymi kiivissä (kts. Kiwinenzyme.com). Se näyttäisi olevan sukua papaijan ja ananaksen vastaavan tyyppisille entsyymeille.

 2. Kiivi on OK, avokado viela parempi. Molemmat smoothieni perusosia. Hyvin edullinen hedelma taalla Kiwilandiassa.

  1. Täällä kiivi rasia 500 g maksaa nykyään n 2,5 euroa. Mitä siellä? Onko siellä kiivistä vastaavaa hypetystä kuin meillä ruisleivästä?

   1. Vaihtelee todella paljon, nyt voi saada kilon 0,6 eurolla. Maksimihinta saattaa olla puolet Suomen hinnasta, luomu on vahan kalliimpaa. Ruoasta hypetysta ei yleisesti ottaen ole paljon ja ruisleivat ja muut lahinna emigranttien kotkotuksia. Supermarketin 1. ja 3. myydyimmat artikkelit ovat 1,5 l:n ja 2,25 l:n Coca Colat, mika kuvastaa tilannetta. Tuollaisen jattipullon saa itseasiassa paljon halvemmalla kuin pienen (600 ml).

 3. Kiivi on todella herkullista, mutta ainakin täällä Englannissa on usein vaikea saada juuri sopivan kypsiä hedelmiä. Syötäväksi kypsiä kyllä saa, mutta kalliilla hinnalla. Kotona kypsytettävät taas tuntuvat kypsyvän miten ja milloin sattuu. Ostan silti usein molempaa sorttia.
  Harmillisesti koivulle allergiset voivat olla allergisia myös kiiville.

 4. Kiivihedelmän C-vitamiini ja synteettinen C-vitamiinitabletti imeytyy muuten yhtä hyvin. Sattui juuri uusi tutkimus aiheesta kohdalle.

Comments are closed.