Uuden satunnaistetuihin tutkimuksiin perustuvan meta-analyysin mukaan kuitu vähentää sekä paastoverensokeria että HbA1c:tä tyypin 2 diabeteksessa.
Yhdysvaltalaiset tutkijat hakivat hyvälaatuisia satunnaistettuja tutkimuksia, joissa tyypin 2 diabeetikoille oli annettu joko kuitua ravintolisänä tai täysviljana/rikastettuna viljana ilman, että hiilihydraattien ja muiden energiaravintoaineiden saanti ja suhteeet muuttuivat. Tutkijat kelpuuttivat mukaan 15 tutkimusta, joissa yksi oli suomalainen Matti Uusituvan nimellä kulkeva guarkumi-kuidulla tehty tutkimus.
Päätulokset, kun kuitua lisättiin ruokavalioon keskimäärin 18,3 g/pv:
- Paastoverensokeri väheni keskimäärin 0,85 mmol/l vs lume tai muu vertailuhoito
- HbA1c väheni keskimäärin 0, 26% vs lume tai muu vertailuhoito
Tutkijoiden mukaan keskisin puute mukaan valituissa tutkimuksissa oli lyhyt kesto, tyypillisesti korkeintaan kolme kuukautta. Tutkijoiden mukaan tämä voi olla yksi syy siihen, miksi HbA1c:ssä havaittu muutos vaikutti vähäiseltä suhteessa paastoverensokerimuutokseen.
18 grammaa kuitua ruokavalioon saa vaihtamalla esim. 4 reilunkokoista palaa valkoista paahtoleipää kunnolliseksi ruisleiväksi. Myös 50 grammaa päivässä saksapähkinöitä (8 g kuitua), 1 tuore keskikokoinen päärynä (8 g kuitua) ja iso porkkana (2 g) tuottaa suurinpiirtein 18 g lisäkuitua, olettaen, että ne tulevat tavanomaisen ruokavalion päälle tai lähes kuiduttomien ruokien tilalle. Lisätietoja Fineli -palvelu ”Eniten vähiten”