Ruokavalio on syövän ehkäisyn kulmakivi

kirjoittanut | 14.10.2011 | Blogi | 16 Kommentit

Tänään vietetään Syöpäsäätiön Roosa nauha -päivää. Tänä vuonna kampanjalla kerätään rahaa rintasyöpätutkimukseen.

Mitä syövän ehkäisystä ravinnon keinoin tiedetään erityisesti yleisimpien syöpien osalta?

Rintasyöpä

Naisten yleisin ja syvästi pelätty syöpämuoto on rintasyöpä. Kirjoitin siitä viime vuonna tässä blogissa. Tärkeimmät ravitsemukseen liittyvät keinot ehkäistä rintasyöpää ovat:

  • Alkoholin välttäminen tai ainakin käyttö kohtuun rajoissa (alle kaksi annosta päivä)
  • Liikapainon välttäminen

D-vitamiinin ja rintasyövän yhteyksiä selvitteltiin väestötutkimuksien meta-analyysissä vuonna 2009 (Kts. aiempi kirjoitukseni D-vitamiini ja rintasyöpä )

Oheinen PowerPoint -kuva summaa käsitykseni ruokavalion ja rintasyövän yhteyksistä.

Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Käsittääkseni viimeisin eturauhassyöpää ja ravitsemusta koskeva meta-analyysi on vuodelta 2009 (Ma&Chapman). Tämän meta-analyysin mukaan eturauhassyöpää saattaa ehkäistä:

  • vähärasvainen ruokavalio
  • runsas kasvisten ja hedelmien käyttö
  • vähäinen tai kohtuullinen lihan ja lihavalmisteiden käyttöä
  • vähäinen tai kohtuullinen maitotaloustuotteiden käyttö
  • vähäinen tai kohtuullinen kalsiumin saanti

Meta-analyysin jälkeen ilmestyi massiivinen paneurooppalainen väestötutkimus EPIC ravinnon ja syövän välisistä yhteyksistä. Sen mukaan eturauhasen syövän liittyi ainoastaan runsas maitotaloustuotteiden käyttö ja maitotaloustuotteista liittyvä runsas kalsiumin saanti.

Harvardin yliopiston tutkijat ovat juuri päivittäneet kansalaisille tarkoitettua eturauhassyövän ruokavalio-ohjetta (Lähde: Harvard HEALTH beat Extra: 10 diet & exercise tips for prostate health, uutiskirje 4.10.2011)‏ . Sen mukaan:

  • Vähintään viisi annosta kasviksia ja hedelmiä päivässä
  • Käytä pääsääntöisesti täysviljavalmisteita raffinoitujen hiilihydraattien sijaan
  • Vähennä punaisen lihan ja lihavalmisteiden käyttöä. Käytä mieluummin kalaa, kanaa ilman nahkaa, papuja tai kananmunia
  • Lisää tyydyttymättömän rasvan osuutta, ja vähennä tyydyttyneen rasvan määrää erityisesti maitotaloustuotteista. Vältä transrasvoja
  • Vähennä sokeroitujen juomien käyttöä. Herkkuttele karkeilla vain harvoin
  • Vähennä suolan saantia
  • Ole varuillasi ruoka-annosten koon suhteen. Syö hitaasti ja lopeta kun olet kylläinen

Kahden uudehkon väestötutkimuksen mukaan kananmunien runsaaseen käyttöön liittyy suurempi eturauhassyövän riski (Richman et al. 2011 ja Richman et al. 2010). Olemassa olevat meta-analyysit, suositukset ja asiantuntijalausunnot eivät toistaiseksi ole ottaneet huomioon näitä tuloksia.

Tällä viikolla julkaistun satunnaistetun syöpätutkimuksen mukaan E-vitamiinin käyttö ravintolisänä saattaa lisätä eturauhassyövän vaaraa (Klein et al. 2011)

Suomalaiset syövän ehkäisyä koskevat ravitsemussuositukset

Suomalainen Syöpäjärjestöt ry pitää yllä omaa ohjeistusta syövän ehkäisyyn. Yhdistyksen ohjeisto pohjautuu World Cancer Reseach Fund ’in ja American Cancer Society’in julkaisemaan suositukseen syövän vaaran vähentämisestä ravinnon ja liikunnan avulla. (www.dietandcancerreport.org)

Suositus on n. 4 vuotta vanha, mutta käytönnössä mitään mullistavaa uutta tietoa ei ilmeisesti ole ilmaantunut sitten suositusten. Suosittelen kiinnostuneita lukemaan tarkemmat kuvaukset ruokavalioista tästä.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja syöpä

Vähähiilihydraattiseen ja eläinkunnan tuotteisiin painottuvaan ruokavaliomalliin on liittynyt lisääntynyt syöpäriski, ainakin prospektiivisissa väestötutkimuksissa. Riski näyttäisi liittyvn erityisesti paksusuolen syöpään ja saattaa selittyä runsaalla lihan ja lihavalmisteiden käytöllä.  Enemmän kasvikunnan tuotteisiin painottuvalla VHH -ruokavaliolla ei ole havaitu syöpää lisäävää riskiä. Lue lisää vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja syöväst erillisestä kirjoituksestani klikkaamalla tästä.

Satunnaistettujen päätetutkimuksien puute

Tieto syövän ja vähähiilihydraattisen ruokavalion yhteyksistä perustuu pääasiassa väestötutkimuksiin ja  välimuuttujatutkimuksiin. Syövän tutkiminen on haasteellista myös siksi, että vakiintuneita ja nopealla aikavälillä ilmeneviä välimuuttujia (surrogaattimarkkereita) on vähemmän kuin sydän- ja verisuonisairauksissa (Schazkin 2000). Lisäksi altistuksella (esim. ruokavaliolla, tupakalla tms.) ja syövän ilmaantumisella on pitkä viive ja esiintyvyys melko vähäistä. Kolmanneksi on epäeettistä altistaa ihmisiä vuosien ajaksi tekijälle, jonka epäillään  koe-eläin mallien ja väestötutkimuksien tulosten perusteella olevan vahvasti syöpää aiheuttava. Siten syöpään liittyvä tietämys ruokavaliosta lienee aina jossain määrin horjuvaa.

Monipuolinen ja terveellinen ravitsemus, ja erityisesti runsaan alkoholin käytön välttäminen on syövän ehkäisyn perusta, joskin osa ihmisistä sairastuu syöpään(kin) aina oli ruokavalio sitten miten terveellinen tahansa.

[poll id=”47″]

[Lue myös 5.1.2014 julkaisemani kirjoitukseni syövästä ]