Hapoton maha, syyt ja ravitsemukselliset seuraukset

Hapoton maha (atrofinen gastriitti) on ikääntymiseen, helikobakteeri pylori -infektioon, joihinkin lääkkeisiin sekä autoimmuunitauteihin liittyvä tila. Hapoton maha johtuu mahalaukun parietaalisolujen heikentyneestä kyvystä erittää normaalisti vatsahappoa. Ruokavalion ei tiedetä aiheuttavan hapotonta mahaa.

Hapoton maha on riskitekijä mahalaukun- ja ruokatorven syövälle. Se raivaa tietä myös mahalaukun kolonisoitumiselle mikrobeilla. Se heikentää erityisesti B -12 -vitamiinin imeytymistä, mutta mahdollisesti myös foolihapon (Russell et al. 1986), sinkin, raudan ja kalsiumin imeytyminen heikkenee (Sipponen et al, www.biohit.fi). B -12 -vitamiinin imeytymishäririöön liittyy sisäisen tekijän puuttuminen hapottomassa mahassa. Ilman sisäistä tekijää B -12 vitamiini ei imeydy kunnolla.

Ikääntyminen

Ikääntyessä parietaalisolujen toiminta hyytyy. Hapotonta mahaa tavataan n. 5 %:lla n. 50 -vuotiaista. Ikääntyvät ovat muutoinkin ravitsemuksellisessa riskissä, ja hapoton maha vaikeuttaa tilannetta.

Helikobakteeri

Helikobakteeri pylori -infektio lisää hapottoman mahan riskiä. Helikobakteeri-infektiot ovat vähenemässä.

Närästyslääkkeet (PPI:t, proton pump inhibitors ja H2 -salpaajat)

PPI – ja H2- salpaajat vähentävät suolahapon eritystä. Uudehkon meta-analyysin mukaan PPI- lääkkeiden pidempiaikainen käyttö voi johtaa B12 -vitamiinin puutokseen ainakin vanhuksilla ( Thomson et al. 2010). B12 -puutos on kuitenkin varmentamatta satunnaistetuissa kliinisissä tutkimuksissa varsinkin nuoremmilla. Meta-analyysin mukaan PPI -lääkkeet eivät sinänsä aiheuta hapotonta maahaa. Vuonna 2010 PPI -lääkkeitä (omepratsolia) alkoi saada ilman reseptiä. H2-salpaajat ovat olleet reseptivapaita yli vuosikymmenen, ja niistä ei ole juurikaan tehty pitkäaikaisia turvallisuusselvityksiä.

Autoimmuunitaudit

Diabeteksessa, autoimmuuni kilpirauhastaudissa ja PES -taudeissa suolahapon eritys vähenee ja siten ne altistavat hapottomalle mahalle.

Alkoholi

Alkoholi kohtuullisesti käytettynä ei aiheuta hapotonta mahaa. Hapoton maha yhdessä yhdessä runsaan alkoholin käytön kanssa lisää mahalaukun syöpäriskiä runsaasti, koska syöpää aiheuttavan asetaldehydin tuotto lisääntyy. Hapottomassa mahassa sinne kuulumattomat mikrobit tuottavat karsinogeenistä asetaldehydiä alkoholista ja myös sokerista (Salaspuro 2011). Tupakka ja varsinkin asetaldehydin matabolian geenivirhe pahentavat tilannetta edelleen.

Lopuksi

Hapotonta mahaa saatetaan pitää melko vaarattomana. Vitamiinien ja kivennäisaineiden puutoksien kehittyminen on kuitenkin mahdollista varsinkin, jos potilaalla on yhdenaikaisesti useita altistavia tekijöitä. 12 % suomalaisista yli 65 -vuotiaista kärsii B 12 -vitamiinin puutteesta, ja heistä 78 % ei ole siitä tietoinen (Saila Loikas, väitöskirja 2007). B12 -vitamiinin puutteessa hapottomalla mahalla on varmasti yksi syytekijä. Ravitsemuksen ammattilaisten on hyvä pitää mielessä myös hapoton maha sinkin, foolihapon, raudan ja kalsiumin puutostiloissa.

Lisäksi  alkoholin käyttö, tupakointi ja hapottoman mahan yhdistelmä vaikuttaa hyvin vaaralliselta mahalaukun syövän kannalta.

Hapotonta mahaa ei yleisesti hoideta, eikä siihen ole  tunnettua ruokavaliohoitoa. Mahdollisen Helikobakteerin häätö korjaa tilannetta.

Pääasialliset lähteet

Väkeväinen ja Salaspuro. Asetaldehydi ruoansulatuskanavan syövän aiheuttajana. Duodecim 2003;119:1072–9

Sipponen et al. Atrofinen gastriitti. Saatavilla www.biohit.fi18 thoughts on “Hapoton maha, syyt ja ravitsemukselliset seuraukset”

 1. Mielenkiintoinen artikkeli!

  Vaikka en olekaan kovin ylpeä tuottamastani sisällöstä, ajattelin linkata pieneen blogiini, koska saatat silti löytää jotakin mielenkiintoista tähän aiheeseen liittyen. Tein vähän erilaisilla taustatiedoilla itse aikaisemmin pikku artikkelin liittyen vatsahappojuttuihin. Toivottavasti löydät jotain mielenkiintoista tuolta, mikäli satut vilkaisemaan: http://valtsuhealth.blogspot.com/2011/04/vatsahappojen-puute.html

  Tuolla olen myös tehnyt blogiini linkkikokoelmaa erilaisista blogeista ja sellaisista. Saattavat olla kiinnostavia. Tai olla olematta 😛 ( http://valtsuhealth.blogspot.com/2010/05/mielenkiintoista-terveyslukemista.html )…

  1. Valtsu mielenkiintoista juttua ja monelta osin minulle uutta. Täytyy klikkailla linkit tarkemmin läpi vielä toisen kerran. Tiedä vaikka niistä löytyisi siemen tämän kirjoituksen jatkolle.

   1. Valtsu, onko blogissasi kirjallisuusviitteitä kliinisiin tutkimuksiin, joissa vatsahappoa stimuloivilla valmisteilla olisi voitu osoittaa hyötyjä. Nyt minun silmiini ei sattunut. Useita mielenkiintoisia havaintoja astman ja reuman sekä hapottoman mahan yhteyksistä kylläkin.

   2. Suoraa näyttöä olen löytänyt kovin huonosti… Ne vatsahappotekstin viitteet ovat täällä http://valtsuhealth.blogspot.com/2010/11/tutkimuksia-joka-lahtoon-osa-1.html ja siellä linkkailin joihinkin Jonathan Wrightin kirjasta löytämiini tutkimuksiin, jossa huomattiin vatsahappojen ja ravinteiden imeytymisen yhteys. Närästyslääkkeillä saatiin ravinteiden imeytymistä huonommaksi ja suolahappoa saaneilla ihmisillä imeytyminen oli parempaa. Wright on sitä mieltä, että närästyksessa ongelma piilee enemmänkin ruokatorven alasulkijassa (LES; lower esophageal sphincter) kuin hapon määrässä. Hänen mielestään närästyksestä kärsivillä on myös usein alhaiset vatsahappotasot ja että happolisä voi jopa auttaa närästykseen. Lisäksi kirjassa oli jonkin verran juttua suolahappotasojen yhteydestä bakteeri-ongelmiin.

    Ja noissa piireissä harrastetaan usein Betaine HCl-tuotteen suosimista vatsahappotilanteen parantamiseksi. Sellaisia löytyy ihan Solgar-merkkisinä luontaistuotekaupoissa. Apteekista löytää Hypochylin-nimistä suolahappovalmistetta, jossa on muistaakseni betaiinin tilalla glutamiinihappoa (aciglumin).

    Mutta jos olet katsonut nuo linkit mitä tuolla tutkimuslinkkikirjoituksessa on, niin löytyyköhän Wrightin kirjasta jotakin vielä…
    http://jap.physiology.org/content/19/2/187.abstract
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2902178
    http://www.jci.org/articles/view/100582 (tuossa kai käsitellään mahan happoisuuden yhteyttä proteiinin hydrolysoitumisasteeseen… pitää ehkä lukea joskus tarkemmin)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10631362 “Proton pump inhibitor therapy in patients with GERD results in a high prevalence of gastric bacterial overgrowth. The presence of bacterial overgrowth markedly increases the concentration of unconjugated bile acids. These findings may have implications in the pathophysiology of gastroesophageal mucosal injury.”

    Tuohon vatsahappokirjoitukseeni laitoin vielä loppuun yhden kiinnostavan artikkelin, mutta linkki ei toimi. Tässä toimiva linkki: http://journals.lww.com/smajournalonline/Citation/1945/04000/The_Relation_of_Hydrochloric_Acid_and_Vitamin_B.2.aspx Eli tuossa muutaman sivun artikkelissa on erään lääkärin pohdintaa mm. vatsahappojen puutteesta ja ihotaudeista ja siinä on myös muutama kiinnostava case report, joissa on saatu ihotauteja kuriin ja osana hoitoa on ollut vatsahappolisä.

    Itsekin olen vähän pihalla näissä, joten pitää vain joskus jatkaa asioiden selvittelyä.

    The Healthy Sceptic lähestyy asioita ehkä vähän epätavanomaiselta kantilta (suositaan aika paleo-tyyppistä ruokavaliota, otetaan D-vitamiinia yli suositusannosten, suositaan maksaruokia jne…), mutta siellä saattaa olla kiinnostavia artikkeleita liittyen närästykseen ja sitä kautta muihin vatsahappojuttuihin. Kirjoituksissa kuitenkin viitataan tutkimuksiin jne… http://thehealthyskeptic.org/heartburn

 2. Missä ovat kaikki maha-asioiden kommentoijat?! Itse ainakin potilastyössä välillä mietin, että mitähän lääkecoctaileista seuraa, kun tuntuu, että on ylävatsavaivaa, refluksia, mikään ruoka ei sovi ja siihen päälle kenties vielä ilmavaivoja tms.. Mahdollisesti ylipaino vielä pahentaa oireilua. Aika kädetön olo aluksi, mutta eihän siinä auta kuin lähteä pienistä asioista liikkeelle. Yleisin ongelma ihmisillä on liian vähäinen kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö, joiden lisääminen tällaisilla potilailla on aika kikkailua ja rohkaisua siihen, että niitä olisi muodossa tai toisessa hyvä saada ruokalistalle ympättyä. Ei ole helpoimmasta päästä nämä tapaukset todellakaan! Vinkkejä otetaan vastaan. 🙂

  1. Kiitos Leena sulle, että haluat vaihtaa ajatuksia. Oma luuloni on se, että vatsa-asiat kiinnostavat vain pientä osaa niistä jotka ovat kiinnostuneita sydänterveellisestä ruokavaliosta. Vatsan ravitsemuksesta ei ole vielä kasvanut Suurta, saattaa juontaa juurensa aina Pohjois-Karjala – projektiin saakka. Sydänterveys ja rasvat se on mikä puhuttaa. Sydänterveys=terveys. Vähän karrikoituna.

  1. Jep, näin on Anja. Sittemin Salaspuro, Sipponen ym. ovat keskittyneet enemmän tuohon alkoholi, tupakka, hapaton maha kombinaatioon. EIhän siinä kai sinänsä mitään pahaa ole jos tutkimuksiensa perusteella pyrkii kehittämään jonkin tuotteen josta voi olla apua. Mutta kliinisiä mahasyöpätapahtumatutkimuksia Acetiumista ei tietenkään ole vielä vuosiin. Salaspuron mukaan eettiset näkökulmat estävät tällaisten tutkimusten tekemisen.

 3. Minäkin toivon kokeneemmilta käytännön kommentteja, kun näihin vatsa-asioihin törmää niin paljon täysin riippumatta asiakkaan päätavoitteesta. Itse en ainakaan teemassa kommentoi kun ei ole saletisti mitään annettavaa – otettavaa kyllä. Mutta onhan meillä varmasti monia jotka enemmän tekee käytännön työtäkin tällä alueella?

  Mutta kiitos hyvän teeman esiinnostosta Reijo!

 4. Olipa mielenkiintoinen artikkeli.

  Itsellä todettu atrofinen gastrriitii ja helicobkateeri.Kovat kuurit määrättiin ja Losecia,myöhemmin Nexiumia joka ilta.Helico ei lähtenyt mihinkään ja maha oli aina tosi kuivan tuntuinen,oli jopa hengitysvaikeuksia.Vuosia kesti tämä tilanne 10-15 v

  Otin ohjat omiin käsiini.Aloin syömään B12,folattia .kalkkia ,magnesiumia ym vitamiineja ja kovia probiootteja.Jätin kaikki lääkkeet.

  Ruokavalion ja vitamiinien ja probioottien jälkeen helico itsestään nujertunut(söin 3 kertaa kolmoisantibioottikuurin ja aina löyty kuitenkin helico) ja mahatulehdus loppui.

  Olin kamalan äreä,paniikkioireita,hengitysvaikeuksia,nuhaa,limakalvoturvotusta,ruokatorventulehdusta ,lämpöilyä,tuolloin kun mahassa oli tulehdus.

  Tänään olen kuin eri ihminen.Ihanaa kun ei ärsytä koko ajan ja hengitys kulkee 50-kymppisenä taas kuin nuorena tyttönä.Astmalääkkeet, mahalääkkeet on taaksejäänyttä elämää.
  Mahan kunto on tärkeämpi kuin moni uskookaan ja valitettavasti Nexiumilla se ei parane.

  Näin minä olen tämän asian kantapään kautta opetellut.

 5. Hienoa että nostat tämän aiheen esille, kiitoksia! On todella mielenkiintoista, että osa vatsahapon erityksen heikkenemiseen vaikuttavista syistä tuntuu edelleen olevan mystiikan peitossa. Ainakaan aiheesta ei keskustella riittävästi julkisuudessa, vaikka moni kärsii täysin hapottoman mahan sijaan lievemmän version, hypoklorhydrian seurauksista.

  Tällä hetkellä suolahappovalmisteiden käyttö on kovasti muodissa. Monelle tabuista saattaa olla kohtuukäytössä ja väliaikaisesti merkittävää hyötyä. Pidemmällä tähtäimellä olisi kuitenkin hyvä pureutua siihen taustasyyhyn, joka heikentää ruoansulatusnesteiden eritystä tai tuhoaa vatsan limakalvoa. Jatkuvassa käytössä tai liian suurina annoksina nuo suolahappovalmisteet voivat aikaansaada ikäviä haittavaikutuksia, joten mä olisin tosi varovainen niiden kanssa.

  Suolahapon tuotannon heikkenemiseen ja vatsan limakalvoon vaikuttavia syitä, joihin kannattaa suunnata huomiota voivat olla esimerkiksi krooninen stressi tai jonkin kivennäisen, esim. sinkin vajaus. Vatsahapon tuotantoa saa stimuloitua lievemmissä tapauksissa myös yrteillä. Tämä on mun mielestäni suolahappolisää turvallisempi taktiikka, varsinkin jos ongelman korjaamiseen joudutaan käyttämään pidempi aika.

  Ruoansulatusnesteiden eritystä stimuloivien yrttien arkikäytössä hyvänä esimerkkinä toimii koko Thaimaan ruokakulttuuri. Heidän yksi suosituin perusruokansa, tom yam -keitto sisältää sitruunaruohoa ja galangaa, jotka molemmat stimuloivat suolahapon eritystä.

  -Hanna

 6. Mielenkiintoisia havaintoja Annalta ja Hannalta. Toivoisin kovasti, että vielä hyödyt voitaisiin osoittaa kliinissä tutkimuksissakin. Ennen sitä suolahappo stimuloivien valmisteiden tai ravintolisien laajamittainen suosittelu on ennenaikaista. Toki on selvää, että niistä ei yleensä ole hapotomassa mahassa haittaakaan. Joten kyllä niitä saattaa kannattaa kokeilla, ainakin jos muut keinot ei tepsi.

  Tämän uudehkon suomalaistutkimuksen mukaan hapottoman mahan esiintyvyys on 3,5 % aikuisväestössä. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20446846 Mielenkiintoista muuten, että vaikka on hapoton maha, niin närästystä voi esiintyä silti runsaasti tämän tutkimuksen mukaan. Närästys on kai enemmän sulkijalihaksen häiriö kuin happohäiriö.

 7. Mä koen arveluttavana suolahappovalmisteiden käytön ilman ammattilaisen ohjausta, mutta toisaalta ymmärrän laajan innostuksen. Sen kyllä huomaa ihan välittömästi aterian jälkeen, jos suolahapon tuotannossa on ongelmia ja siihen saa edes jotain apua. Kokonaiset ruokapalat ja viiltävät suolistokivut eivät esimerkiksi ole kovin mukava juttu.

  Yksi todella hyvä, vaaraton ja vielä ihan ilmainen apukeino on myös veden juomisen välttäminen aterioiden yhteydessä. Tätä suosittelisin kokeilemaan ihan ensimmäisenä, jos tuntuu, että ruoan sulamisessa on häikkää. Toinen kikka on syödä jotain hapanta aterian kanssa, mutta tämä altistaa hampaiden kiillevaurioille.

  Toivoisin, että ravitsemustieteen puolella tehtäisiin enemmän tarkkoja tapaustutkimuksia, sillä vatsa- ja suolistovaivat ovat niin tolkuttoman yksilöllisiä. Tästä johtuen laajamittaista patenttiratkaisua ei ole mihinkään vaivaan, mutta nuo tapaustutkimukset voisivat tuoda tärkeän lisän salapoliisityön tueksi, kun yksilöllistä apua etsitään.

  -Hanna

 8. Hanna, tuo yksilöllisten vasteiden haaste on tosiaan keskeinen osa ravitsemustiedettä. Kuten muutakin lääketiedettä. Ollaan vielä aika kaukana siitä, että potilaita voitaisiin hoitaa todella yksilöllisesti, kunnolliseen tieteelliseen näyttöön pohjautuen. Kokemus- ja mutu -tuntumalla on myös oma paikkansa. Nykyään pelaamme melkein vain keskiarvoilla. Saattaapihan olla niinkin, että esim. tyydyttynyt rasva on joillekin paljon haitallisempaa kuin toisille.

  1. Yllätyin kovasti, kun tuo ensimmäinen (ja kyllä toinenkin) artikkeli antaa tukea lukemilleni kerettiläiskäsityksille.

   Tulipa mieleen se, että Jonathan Wright vatsahappokirjoissaan toteaa närästyslääkkeiden olevan valtava bisnes, jonka varomattomassa mainostuksessa voi olla myös taloudelliset puolensa. Jos oikein muistan, hänen mielestään närästyslääkkeet tulevat kakkosina statiinien jälkeen. Närästys on yleistä, joten nuo myyvät hyvin. Vaikka eivät välttämättä hoida edes närästyksen todellista syytä…

   Ja tässä kaivoin myös Wrightin uudemman kirjan Your Stomach esiin. Siinä on pienet sivut ja vain 40 sivua varsinaista (lähdeviitteistettyä) tekstiä . Ja loput kirjasta (n. 100 sivua) on pelkkiä lähteitä. Katselin lähdelistaa ja siinä oli aika mielenkiintoisen nimisiä artikkeleita. Pitääpä katsella niitä jatkossa, jos into riittää.

  1. Kiitos kommentistasi tuohon. Lisäilen sinne hiljalleen uusia kiinnostavia papereita jos nyt sattuu jotain löytymään. Tällainen kiinnostava lisäys tuli pari päivää sitten:

   http://www.fasebj.org/content/19/6/656.full Anti-ulcer drugs promote IgE formation toward dietary antigens in adult patients

   Tällaisen kohdan valikoisin lainattavaksi: “…the relative risk for the increase of an IgE response to food allergens after a 3 month anti-acid therapy is 10.5 (95% confidence interval: 1.44–76.48; P=0.0203).”

   Figure 1 on toki kiinnostava myös: http://www.fasebj.org/content/19/6/656/F1.expansion.html

Comments are closed.