Olen pitkin talvea kirjoitellut VHH:sta (tähän saakka 9-osaisen kirjoitussarjan), mutta erilaisista mieliteoista ei ole ollut puhetta. Aihe on itsellenikin ajankohtainen sillä, kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni VHH:ta, ja huomasin muutoksia mieliteoissa.
Tämä tutkimus perustuu aiemmin jo useampaan otteeseen referoimaan Foster et al. -tutkimukseen, joka on siis yksi niistä kolmesta tähän saakka julkaistuista hiilihydraattirajoitteisista (VHH) kaksi vuotta kestäneestä tutkimuksesta. Päätulos silloin oli, että ruokavaliot olivat yhtä tehokkaita kahden vuoden kohdalla. Tutkijat eivät julkaisseet alkuperäisessä raportissa mieliteko- ja mieltymystuloksia, vaikka ne olivat ennalta suunniteltuja päätetapahtumia. Nyt huhtikuussa 2011 nämä tulokset julkaistiin Obesity -tiedelehdessä (Martin et al. 2011).
Tutkimusasetelma
Koehenkilöt satunnaistettiin joko VHH:lle (n=134) tai vähärasvaiselle ruokavaliolle (VR) (n=136) kahden vuoden ajaksi. Tutkittavien painoindeksi oli lähtötilanteessa n. 36 ja paino n. 104 kg. Tutkimuksessa seurattiin
a) koehenkilöiden vahvoja äkkinäisiä mielitekoja (tai himoja, cravings) seuraaviin ruokiin:
- makeiset ja makeat herkut
- rasvaiset ruuat
- hiilihydraatti- ja tärkkelyspitoiset ruuat
- rasvaiset pikaruuat (pitsa, hampurilaiset, ranskalaiset, perunalastut)
b) koehenkilöiden yleistä mieltymystä seuraavien ruokien suhteen:
- sokeripitoiset ruuat
- täysjyvä ym. matalan GI:n hiilihydraatit
- vähänhiilihydraattia ja runsaasti proteiinia sisältävät ruuat
Mielitekojen tutkimiseen käytettiin validoitua FCI (food craving inventory) menetelmää ja yleisen mieltymyksen tutkimiseen validoitua FPQ -menetelmää (food preference questionaire).
Tulokset
- VHH:n aikana äkkinäiset mieliteot tärkkelyspitoisia kohtaan olivat harvinaisempia kuin vähärasvaisella ruokavaliolla
- VHH:n aikana yleiset mieltymykset sokeripitoisia ruokia ja komplekseja hiilihydraatteja kohtaan vähenivät enemmän kuin vähärasvaisella ruokavaliolla
- Vähärasvaisen ruokavalion aikana (VR) aikana äkkinäiset mieliteot rasvaisia ruokia kohtaan olivat harvinaisempia kuin VHH:n aikana
- VR:n aikana yleiset mieltymykset vähähiilihydraattisia (rasvaisia) runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia kohtaan vähenivät enemmän kuin VHH:lla
- Yleiset mieltymykset vähenivät kaikkia ruoka-aineita kohtaan molemmilla ruokavalioilla verrattaessa lähtötilanteeseen
- VHH:lla koehenkilöt kokivat vähemmän näläntunnetta ensimmäisen vuoden aikana (miehillä nälän väheneminen oli naisia voimakkaampaa)
- Mielitekojen tai mieltymysten vähentymisellä ei ollut yhteyttä onnistumiseen laihdutuksessa
- Rasvaisten pikaruokien mielitekojen vähentymisessä VHH näytti olevan tehokkaampi useassa, vaan ei kaikissa aikapisteissä
Pohdintaa
Tämän tutkimuksen vahvuuksia ovat pitkäaikainen kesto ja validoitujen menetelmien käyttö sekä se että molemmat ryhmät laihtuivat yhtä paljon. Tutkijat edustavat Baton Rougen tutkimuskeskusta Yhdysvalloissa, jossa on vankkaa lihavuusosaamista. Puutteena on, että koehenkilöiden ravinnon saanti ei seurattu eri aikapisteissä tutkimuksen saantia. Täten ei ole täyttä varmuutta, miten ruokavaliot toteutuivat eri ryhmissä. Tutkijoiden mukaan tulokset vastaavat kuitenkin hyvin tilannetta, jossa tavalliset ihmiset pyrkivät omaksumaan uuden ruokavalion normaalielämässä.
Tämä tutkimus on vastoin melko yleistä käsitystä, että joidenkin ruoka-aineiden välttäminen lisäisi niiden haluttavuutta, mielitekoa.
Ainakin VHH näyttäisi vähentävän himoa sokeri- ja tärkkelyspitoisia ruokia kohtaan. Lisäksi vähärasvainen ruokavalio vähentää himoa runsasrasvaisia ja -proteiinipitoisia ruokia kohtaan. Vaikka oma kokemukseni ei tuo lisäuskottavuutta tuloksille sinänsä, kiinnostuneena huomasin kuitenkin omien VHH-kokemuksieni olevan hyvin samanlaiset. Sokeripitoiset ruuat alkoivat suorastaan äklöttää, joskin ruisleipää ja raikkaita hedelmiä kaipasin varsinkin iltaisin. Se mitä tässä tutkimuksessa jäi tutkimatta, ja olisi ollut kiinnostavaa; mitä tapahtui kasvisten, marjojen sekä hedelmien haluttavuudelle? Oma kasvisten käyttö lisääntyi entisestään VHH:n aikana, ja hedelmien mieliteko oli suuri.
Yleisten ruokamieltymyksien muuttuminen ei ollut yhteydessä laihtumiseen. Vaikka VHH esimerkiksi vähensi sokerin ja tärkkelyksen himoa, himon vähentyminen ei johtanut suoranaisesti parempaan laihtumistulokseen. Sama todistetiin vähärasvaisen ruokavalion aikana, yleisen mieltymyksen vähentyminen runsasrasvaisia- proteiinipitoisia ruokia kohtaan ei lisännyt onnistumistodennäköisyyttä laihduttamisessa. Mielitekojen ja mieltymyksen muuttumisen käytännön merkitys ei siis näytä kovin suurelta. Toki vähempien mielitekojen kanssa on helpompi elellä. Päivittäinen mielitekojen vähentyminen voi olla eduksi mielialan ja itseluottamuksen kannalta esim. henkilölle, jolla sokeripitoiset herkut ovat ongelma.
Nälän vähentyminen VHH:lla oli merkittävintä ensimmäiset 3 kuukautta, 12 kuukauden jälkeen tutkimuksen loppua kohden nälänkokemukset palasivat lähtötilanteen tasolle. Tämä viittaa joko siihen, että tutkittavat eivät jaksaneet noudattaa ruokavaliota kunnolla vuotta pidempään tai jostain tuntemattomasta syystä näläntunne muuttuu riittävän pitkän VHH:n jakson jälkeen.
Mieltymykset ja mielihalut muuttuvat merkittävästi juuri niitä ruoka-aineita kohden, mitä on tarjolla oman ruokaideologian mukaisesti. Rasvan rajoittaminen ei johda rasvanhimoon, vaan pikemminkin karttamiseen. Hiilihydraattien rajoittaminen ei johda hiilarihimoon, vaan juuri vähäisempään mieltymykseen hiilareita kohtaan.
Lopuksi
Selittäisikö tämä tutkimus myös osittain sitä kismaa jota vähärasvaisen ja VHH-leirien välillä koetaan? Jos olet pitkään ollut vähärasvaisella ruokavaliolla, et kaipaa rasvaisia ruokia, etkä voi ymmärtää (omasta mieltymysmaailmasta käsin) miten muut niitä niin hinkuvat. Jos olet ollut pitkään vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, että todellakaan kaipaa sokeria ja muita hiilarihöttöjä, etkä todellakaan voi ymmärtää (omasta mieltymysmaailmasta käsin) miten muut niitä niin hinkuvat.
Lähde
Martin CK et al. Change in Food Cravings, Food Preferences, and Appetite During a Low-Carbohydrate and Low-Fat Diet. Obesity (Silver Spring). 2011 Apr 14. [Epub ahead of print]