Näin rasvojen saanti muuttui esihistoriassa

kirjoittanut | 8.04.2011 | Blogi | 2 Kommentit

Tavanomaisia kirjallisuushakujani tehdessä surffailin PubMedissä varsinaisen arteen lähteille. Sveitsiläis-ranskalaiset tutkijat ovat keränneet yhteen hengästyttävän tietopaketin rasvoista ja erityisesti niiden vaikutuksesta ylempiin aivotoimintoihin ja makuaistimuksiin (Fat Detection. Taste, Texture, and Post Ingestive Effects). Kyse on kirjasta, jota voi helposti lukea netissä, ja joka ainakin toistaiseksi on kaikille avoin.

Kirjasta poimittu  kuva alla kertoo varsin havainnollisesti, miten rasvan saantimme on muuttunut vuosituhansien funktiona.  Nettikeskustelut tuntuvat tähdentävän erityisesti viljojen käytössä tapahtunutta muutosta. Lienee selvää, että myös vaikkapa suolan, sokerin ja maidon käytössä on tapahtanut radikaali muutos historiamme aikana. Suuret rasvan käyttöä koskevat muutokset näyttää tapahtuneen vasta viimeisten kahden vuosisadan aikana.

Kuvan tarkkuus ei ole parasta mahdollista luokkaa esimerkiksi transrasvojen viimeaikaisen kehityksen suhteen, mutta se on kuitenkin havainnollinen esitys siitä, miten myös rasvahappojen saanti on muuttunut esihistoriallisesti.

Rasvan saannin muutokset menneinä vuosituhansina

Lähde (klikkaa kuvaa päästäksesi open access -kirjaan)