Näillä ominaisuuksilla ruoka menee kaupaksi?

Viime viikkoina on keskusteltu runsaasti ruuan lisäaineettomuudesta ja luonnollisuudesta. Olen ehdottomasti tuoreista raaka-aineista valmistetun ruuan puolesta. Lisäaineettomuusinto menee kuitenkin usein överiksi. Siitä on tullut iso aalto, jonka aallolla voi ratsastaa moni lisäaineeton elintarvike.

Mutta mitä muuta löytyy kulman takaa, ehkä vuoden 2015 elintarvikkeista? Listasin omia veikkauksiani, ilman meta-analyyseihin sekaantumista 🙂

1. Lisäaineettomuus

Tästä ei sen enempää kuin että kannattaa käydä katsomassa mitä Anja Nysten kirjoittaa –blogissaan tänään.

2. Vähemmän hiilihydraatteja sisältävät elintarvikkeet

VHH on jo nyt ilmiö ja tulee jatkumaan sellaisena. Ilmiötä ruokkii edelleen runsas tieteellinen tutkimus, lisääntyvä lihavuus- ja  aikuistyypin diabetesongelma, tarve nähdä nopeita laihdutustuloksia, hyvä kylläisyysteho sekä tarve haastaa viranomaisten ja auktoriteettien yksiääninen viestintä. Lautaselle tekisi kuitenkin mieli pyöräyttää kapustallinen pastaa ja napata voileipä välipalaksi.

3. Probiooteilla rikastetut juomat ja jogurtit

Suoliston bakteeriflooran merkitys terveydelle laajentuu ja tarkentuu koko ajan. Probiootteja tutkitaan vilkaasti varsinkin vatsasairauksien, lasten tautien ja lihavuuden yhteydessä. Varsin usein löytyy jotain mielenkiintoista ja positiivista tulosta. Ikääntyessä bakteerikannat heikkenevät, ja kansahan ikääntyy. Lisäksi suuret elintarvikefirmat kampanjoivat näiden puolesta laajasti.

4. Prebiooteilla rikastetut juomat jogurtit

Useat heikosti ohutsuolesta imeytyvät hiilihydraatit (fruktaanit, inuliini, galaktaani, polyolit jne. ) edesauttavat paksusuolen kolonisoitumista hyvillä bakteereilla, varsinkin bifido-suvun bakteereilla. Ne tuottavat fermenoituessaan lyhytketjuisia rasvahappoja. Nämä molemmat asiat voivat olla eduksi sairauksien ehkäisyssä tai hoidossa. On ehdotettu, että prebiootit voivat lisätä kylläisyyttä, vähentää inflammaatiota, lisätä kalsiumin imeytymistä, vähentää hengitysinfektioita, sydänsairauksia sekä syöpää. Huono puoli on, että prebiootit aiheuttavat oireiden pahenemista ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville.

5. D-vitaminoidut elintarvikkeet

Olemme saaneet jo lapsille ja iäkkäille uudet suositukset. Ensi vuonna tai seuraavana sitten työikäisille. Ne tuskin tulevat olemaan niin korkealla kuin aktiiviset nettitoimijat toivovat. Keskustelu tulee jatkumaan varsinkin, kun uutta julkaistaan erityisesti satunnaistetuista tutkimuksista.

6. Gluteenittomat tuotteet

Keliakian lisääntyy ja diagnosoimatonta sairautta löytyy. Lisäksi luolamiesruokavalion ihannointi äärimmille vietynä pitää gluteenia myrkkynä. Tämä trendi ei laannu, vaikka niin soisi. Kts.  Juuso Reinikaisen kirjoitus gluteenittomia elintarvikkeita koskien tästä.

7. Runsaasti proteiinia sisältävät elintarvikkeet

Runsasproteiininen maito ei tule olemaan viimeinen tuote sarallaan. Proteiinin hyvä kylläisyysvaikutus, sopivuus urheilijoille niin palautukseen kuin lihasmassan kasvattamiseen ja luolamiesten ruokavaliobuumi pitää proteiinia tapetilla. Lisäksi proteiinin merkitystä tutkitaan runsaasti, ja heraproteiinilla todistetaan olevan muitakin positiivisia vaikutuksia kuin lihasmassan kasvaminen. Liian suureen proteiinin saantiin liittyvät syöpä-, diabetes- , sydän- ja verisuonitautiepäilyt jäävät muun terveystiedotuksen varjoon, koska terveyspäättäjien agendan kärjessä ovat rasvat, huonot hiilarit, suola ja kasvikset.

8. Vähemmän suolaa melkein kaikissa elintarvikkeissa

Suola otetaan vähitellen tosissaan, ja sen vaikutukset muuallekin kuin verenpaineeseen tunnistetaan ja tunnustetaan. Suola nousee yhdeksi terveyspäättäjien keskeiseksi teemaksi. Kansa kampaa vastaan, koska ensiksi vietiin sokeri ja nyt vielä suolakin. Mistään ei saa nauttia. Taatusti alkaa kiinnostaa mediaa. Lisää lähetysaikaa, lisää kiinnostusta ja lisää myyntiä vähäsuolaisille elintarvikkeille. Syntyy myös vastaliike. Runsassuolainen ruokavalio, RSV. Gary Taubes (jota muuten arvostan) kirjoittaa kirjan Good Salt, Bad Sugar. Ensimmäinen suomenkielinen kirja runsassuolaisesta ruokavaliosta ilmestyy vuonna 2014, ja perustetaan suolaakunnolla.fi, johon rekisteröityy 10 000 käyttäjää ensimmäisen kuukauden aikana. Syttyy suolasota.

9. Ruista sisältävät elintarvikkeet

Juuri äskettäin tanskalaisessa tutkimuksessa havaittiin, miten rukiin kuitu selitti vahvasti pohjoismaisen ruokavalion terveellisyyttä. Kuopiossa tutkitaan asiaa edelleen vilkkaasti, ja viljojen kuitujen terveysvaikutukset vahvistuvat muutenkin. Valkoiset höttöhiilarit laitetaan lopullisesti pannaan, ja tilalle tulee ruis. Sallittu hiilari=ruis. Rukiseen törmäämme aivan uusissa tuotemuodoissa, kekseinä, välipalapatukoina, ruiskuitujuomina sekä ruisoluttakin saamme pian.

10. ?

Nämähän olivat kaikki tietysti vain veikkauksia. Mutta mitä sinä mietit, kuuluisiko listalle vielä vaikka pakurikääpä, kaakao, stevia tai ihan joku muu?

13 thoughts on “Näillä ominaisuuksilla ruoka menee kaupaksi?”

 1. Gluteenittomien tuotteiden yleistyminen lienee verrattavissa vähälaktoosisiin. Suurten juhlapyhien alla kauppa keskittyy pitkälti esim. hylakermaan, koska jokaisessa vierasjoukossa suunnilleen on vähintään yksi laktoosia huonosti sietävä. Hyla sopii kaikille.

  Tähän asti gluteenittoman tuotteet ovat olleet kalliita ja laadultaan sekä ravintoarvoltaan surkeita, mutta hiljattain Vuohelan herkku -niminen leipomo on alkanut valmistaa tattarista erinomaista hapanleipää. Sekin vain on kallista eikä kaikissa kaupoissa myytävänä.

 2. Luomu on varmasti yksi ominaisuus, millä tullaan tuotteita markkinoimaan enemmän. En tiedä sitten ajattelitko jo sen samaan ryhmään lisäaineettomien kanssa.

  Brändityöryhmäkin liputti luomutuotannon lisäämisen puolesta.

 3. Omega-3-rasvat elintarvikkeissa. Hittituotteena terveysvaikutteinen kalarasvajäätelö joka syrjäyttää kasvisrasvajäätelön suosiossa vuoden 2014 aikana.

 4. Tajusin juuri että tuosta listasta puuttuu kokonaan maku! Ehkä sekin vielä tekee yllättävän paluun areenalle.

  LIsäksi veikkaisin että tuotteiden vitamiinointi ylipäätänsä tulee lisääntymään. Yhdysvalloissa käydessäni näytti supermarketissa joka toisen purkin kyljessä lukevan “+vitamin x” ja onhan tuo Suomesakin jo viime vuosina yleistynyt.

 5. Tiettyjen elintarvikkeiden täydentäminen K2-vitamiinilla tekee tuloaan jo muualla maailmassa. Veikkaan, että se tulee näkymään ennen pitkää myös Suomessa.

 6. 10. Ruuan itse kasvattamisesta tulee muutaman vuoden kuluttua uusi muodikas trendi. Ruokakasvien siemenet ja alut menevät kaupaksi ja valikoimiin tulee eksoottisia vaihtoehtoja. Kerrostalo- ja rivitaloasukkaita varten tulee markkinoille mikrokotipuutarhoja, jotka ovat helppohoitoisia ja mahtuvat pieneen tilaan. Hienoimmissa kotipuutarhoissa pystyy kasvattamaan kasveja, jotka eivät periaatteessa menesty näillä leveysasteilla.

  1. En ole puutarha-alan asiantuntija, enkä tiedä onko mikrokotipuutarhoja olemassa. Ihmettelen ellei ole. Tekniikkaa, tietämystä ja välineitä luulisi olevan, kun uutisten mukaan poliisit ovat takavarikoineet teknisesti edistyneitä ja automatisoituja laitteistoja laittomien huvikasvien kasvattajilta.

   Minulla on sellainen kutina, että nyt on nousemassa syvempikin kiinnostus ja innostus luonnonmukaiseen ruokaan. Näkisin, että tuossa on sellainen markkinarako, jonka joku jossain vaiheessa hoksaa hyödyntää. Eksoottiset hyötykasvit, joita ei ole aiemmin pystynyt Suomessa kasvattamaan, ovat arvaukseni mukaan se trendin käynnistäjä. Nykyisellään kotikasvatus varmaan kiinnostaisi monia, mutta on vähän liian työlästä ja liikaa tilaa vievää. Jos homma on riittävän helppoa ja vähätöistä, niin varmasti moni innostuisi. Tyyliin: lisää vain vesi…

   1. Uskon tuohon minäkin. Chiliä on tullut kasvatettua itse jo vuosia.
    Muutin juuri maalle ja aion kasvattaa perinteistä poikkeavia hyöty ja ruokakasveja mahdollisimman ennakkoluulottomasti.

    Muita pointteja itselläni kyllä olisi sekä helppohoitoisuus että monivuotisuus.
    Löysin juuri Maa-artisokan ja päätin pistää sitä vähän ainakin pariin paikkaan.
    Samoin kiinnostaisi bataatti vaikka se ei täytäkään noita yo. ehtoja.

    Perinteisetkin kelpaa, kuten peruna, sipulit, luumu- kirsikka- ja omenapuut, raparperi, marjapensaat jne.

    Tarkoitus olisi a. saada vastapainoa IT-alan nörtteilylle rentouttavan ja terapeuttisen viherpeukaloinnin parissa ja b. hyötyä asiasta myös taloudellisesti.

    Itse kasvatettu ruoka olisi myös tarkoitus pitää mahdollisimman luomuna ja terveellisenä.

    Ehdotukset ovat tervetulleita!

 7. Olen istunut yhteiskuntapolitiikan dosentin Tiina Silvastin luennolla, joka käsitteli tulevaisuuden kaupunkiskenaarioita. Jos oikein muistan, niin se on jo jossain suurkaupungeissa todellisuuta, että asuntoihin rakennetaan kasvi- ja kasvatushuoneita, joissa on sitten kasveja ja eläimiä, joita ei ole totuttu kaupungeissa näkemään. Näin perinteinen itse kasvatettu ruoantuotanto siirtyy urbaaneihin ympäristöihin.

  Tiina Silvasti:
  – -Yhteiskuntatieteellinen elintarviketutkimus (food-system studies), hyvinvointivaltion nälkäongelma, ruokapolitiikka (food policy), ilmastonmuutoksen vaikutukset elintarviketuotantoon

  Uskon että suurin elintarviketeollisuutta ohjaava trendi on kuluttajakäyttäytymisen pirstaloituminen. Tämän takia kaikki erikoistuotteet – ja antierikoistuotteet – tulevat todellakin yleistymään.

 8. THL:n suosittelema ruoka tulee myymään parhaiten täysin riippumatta sen muista ominaisuuksista…

 9. Ihan kotona sisätiloissa on ollut jo vuosia mahdollisuus kasvattaa omia kasviksia( kuten niitä huumeitakin), hienoa kasvihuonetekniikkaa ja valotuslaiteita riittää. Laitteet ja niiden käyttökustannus ovat kalliita suhteessa viljelymäärään. Edullisemmaksi tulee ostaa valmiit tuotteet ammattilaiselta. Itsekasvatetut ovat tietysti itsekasvatettuja, ja tietää tasan tarkkaan, mitä tuotteet sisältävät. Myöskin puutarhahommat tuottavat monelle jo sisällään hyvää mieltä, vaikkei ihan huippusatoihin pääsisikään.:)
  Toisaalta edes huipputekniikan avulla ei välttämättä sato aina onnistu eli puutahaviljely vaatii välillä melkoisia hifistelytaitoja sisätiloissa kotipuutarhurintaitojen lisäksi.

  Lasitetuilla parvekkeilla myös saadaan kasvukautta pidennettyä mukavasti ja lisälämmityksellä vieläkin paremmin, tälläinen viljely tulee jo paljon edullisemmaksi, toki satoa saadaan vain kun lpt pysyy +20 hujakoilla.

  Itse olen puutarha-alalla, mutta viljelen vain kotitarpeiksi. Aikoinaan joku guru puutarhaopinnoissa valisti, että parhaiten puutarha-alaa tukee asiakas, joka ensin ostaa keväthuumassa siemenet, mullat, lannoitteet, kastelulaitteet, harsot, kasvihuonen, työvälineet yms. , ja kun hän epäonnistuu taimikasvatuksessa (es.taimipolte tai liian vähäinen valo) hän ostaa myöhemmin vihannesten valmiit taimet. Ja kun jostain kumman syystä niidenkin kasvatus menee mönkään tai sato jää kovin pieneksi, hänpä ostaakin sitten valmiit tuotteet, porkkanat, tomaatit jne. Näin on käynyt monesti myös minulle;)

Comments are closed.