Kaakaota terveyden vuoksi

Olen pidempään seuraillut kiinnostuneena miten kaakaon ja tumman suklaan tarina etenee.

Viime kesänä julkaistiin meta-analyysi, jonka mukaan kaakao vähentää verenpainetta kohonneesta verenpaineesta kärsivillä n. 5 /3 mmHg (Ried et al. 2010), siis ehkä enemmän kuin suolan vähentäminen 2-3 g/pv (Dickinson et al. 2006).Useissa kaakaota koskevissa tutkimuksissa on käytetty kuitenkin suurehkoja annoksia tummaa suklaata, jopa 100 g/pv. Tässä on yksi kaakaotutkimusten akilleen kantapää. Jos verenpainevaikutukseen tarvitaan suurehko annos suklaata, miten käy pitkällä aikavälillä painon kanssa? Toisaalta väestötutkimuksissa jo pieni päivittäinen annos suklaata on riittänyt tuomaan suojaa sydänsairauksilta, ja suurista annoksista hyötyä ei ole havaittu ( esim. Mostofski et al. 2010). Harvardin yliopistokin tuntuu suhtautuvan varsin suopeasti kaakaoon.

Oheinen kuva kertoo miten kaakaon edulliset vaikutukset verenkierto elimistöön voivat välittyä (Heiss & Kelm 2010, open access paper)

Kaakaon ja muiden polyfenolirikkaiden ruoka-aineiden vaikutus terveyteen

Hiljattain ilmestyneen katsausartikkelin mukaan raakakaakaojuoma on todellakin polyfenolipommi (Crazier et al. 2011, open access paper). Vertailussa oli mukana muita hyviä polyfenolijuomia, kuten mustikka. Tutkijat huomattavat, että eri juomavalmisteiden (brändien) välillä voi olla kuitenkin suuria eroja. Erityisesti kaakaon alkalointi heikentää sen polyfenolipitoisuutta. Minulle on  epäselvää, onko kaupan raakakaakaojauheet alkaloitu vai ei.

Akai-, mustikka-, karpalo-, granaattiomena- ja kaakaojuomien polyphenolipitoisuudet

Mutta mitä haittoja kaakaolla voi olla? En löytänyt asiasta kunnollista kirjallisuutta, hajatietoa kylläkin. Kaakaoon on liitetty allergiaa, aknea (suklaan kautta) ja vaaraa saada erittäin paljon käytettynä liikaa kadmiumia. Käsittääkseni tällaiset vaarat on kuitenkin kohtuukäytössä pieniä. Kuna-intiaanit ovat käyttäneet perinteisesti erittäin suuria määriä kaakaota, ilmeisesti ilman selviä merkkejä minkään sairauksien lisääntymisestä kaakaon käytön vuoksi (Bayard et al. 2007). Onko sinulla parempaa tietoa kaakaon mahdollisista haitoista?

Suositus

Suosittelen oman terveyskaakaon keittämistä vaihtoehtona tummalle suklaalle. Vältät sokerin ja rasvan, tumman suklaan akilleen kantapään.

Tee näin. Keitä vettä iso mukillinen ja sekoita joukkoon 2-3 teelusikkaa raakakaakaota, ja karvasta makua tasaamaan pöytäkäyttöön tarkoitettua ksylitolia tai keinomakeuttajaa. Yksi tai kaksi kuppia päivässä, ja voit ehkä unohtaa tumman suklaan kokonaan.. Kaakaon juonti kannattaa ajoittaa päiväaikaan, koska teobromiini, kaakaon pääasiallinen piristävä ainesosa, vaikuttaa pitkään (puoliintumisaika 6-10 tuntia). Esimerkiksi illalla juotu iso kuppi raakakaakaota voi piristää varsin pitkään, ainakin allerkirjoittanutta. Kaakaon piristävä vaikutus on mielestäni kuitenkin lievempi ja pehmeämpi kuin kahvin kofeiinin. Saat juomasta myös magnesiumia, sinkkiä, kaliumia, kuitua ja rautaakin hiukkasen.

Jos kaipaat tarkempaa tietoa kaakaosta ja muista “superfoodeista” Juhana Harjun kirjoitus osuu minusta oikeaan. Hän osoittaa erityisesti suomalaisten marjojen “superfood” arvon ja kokonaisuuden merkityksen.

Aiempia kirjoituksiani kaakaosta:

www.pronutritionist.netkaakao-ja-suklaa/

www.pronutritionist.nethyva-juoma-theobroma-cacao/

14 thoughts on “Kaakaota terveyden vuoksi”

 1. Itse laitan kaakaota mukilliseen jopa puoli desiä, ja makeuttamaan pieni palanen 80 % tummaa suklaata. Se pyöristää ja tukevoittaa makua.

  Olen elänyt käsityksessä, että laatusuklaassa oleva aito kaakaovoi olisi lähinnä steariinihappoa ja siten ihan harmitonta?

 2. Olen kaliumin takia juonut sakeaa kaakaota ison mukillisen lounaalla joka päivä parin vuoden ajan. En ehdi tehdä kaakaonvalmistuksesta ohjelmanumeroa, joten olen kehittänyt pikamenetelmän: iso kukkuraruokalusikallinen (n. 25 g) tummaa kaakaojauhetta pieneen määrään kylmää vettä – kylmää siksi, että jauhe liukenee siihen nopeasti kun hämmentää. Sitten muki täyteen kiehuvaa vettä.

  Kun siihen tottuu, ei kaipaa mitään maun pehmennystä, mikä tietenkin olkoon sallittu sekin.

  Miten paljon on ‘kohtuukäyttö’? Miten paljon on ‘erittäin suuri määrä’? Kadmiumista olen ollut huolissani.

 3. Mirka, kuulostaa hyvältä tuo suklaan lisääminen. Kokonaiskaloreiden kannalta voi olla paras vältellä suklaan mukana tulevaa sokeria ja myös mielestäni rasvaa. Ainakin allekirjoittaneella mahdollinen suklaa tuppaa tulemaan normikaloreiden päälle, ei sijaan. Steariinihappo on kai melko neutraalia metabolisesti.

  Anna-Liisa, en tiedä mikä on todella kaakaon kohdalla “kohtuus” tai oikea annos. Tietämäni perusteella vaikuttaa siltä, että käyttämäsi 25 g olisi aika sopiva annos, Mirkan annos kuulostaa minusta suurehkolle. Kuna -intiaanit käyttää varmaan Mirkan annosta selvästi enemmän, koska Kuna -intiaanien pääasiallinen juoma on kaakao (ja verenpaine väestössä keskimäärin 110/70 mmHg).

 4. Suklaatahan on useaan otteeseen viime vuosina uutisoitu terveyttä edistäväksi herkuksi. Mutta yleensä näissä uutisissa on jäänyt vähemmälle huomiolle se, että mikä se terveellinen ainesosa siinä suklaassa on. On saatettu kertoa, että etenkin tumma suklaa on terveellistä, mutta aika venyvä käsite se tumma suklaakin on. Raaka kaakao on ilmeisesti erittäin terveellistä, mutta keskiverto kaupan suklaassahan siitä terveellisestä lähtöaineesta on jäljellä lähinnä väri, ja valkosuklaassa ei sitäkään. Käytännössähän suurin osa myynnissä olevasta suklaasta ja lapsille markkinoiduista kaakaojuomajauheista, on kaakaosta uutetulla jauheella värjättyä sokeria. Siitäkin vähästä kaakaosta, mitä noissa tuotteissa on, on prosessoinnin aikana oletettavasti kadonnut suurin osa raakakaakaon alkuperäisistä antioksidanteista. Väittäisin, että suklaan terveysvaikutuksissa on ”hieman” eroa, jos verrataan luontaistuotekaupan raakasuklaata supermarketin tarjoussuklaaseen. Toki on hinnassakin melkoinen ero.

  Mutta hieno asia on, että nykyään näistä asioista keskustellaan enenevässä määrin. Yhä useampi kiinnittää huomiota tuotteiden tuoteselosteeseen. Monelle on nykyään hintaa tärkeämpää laadukkaat ja tuotteen kannalta oleelliset raaka-aineet. Myös tuotteiden valmistusmenetelmiin kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Supermarkettienkin valikoimiin tulee jatkuvasti parempia ja laadukkaampia tuotteita. Tulevaisuus näyttää hyvältä!

 5. Itse tehty raakasuklaa on todennäköisesti se paras vaihtoehto. Se on hyvää ja helppo tehdä, kun yhden kerran opetellut tekemään.

 6. Käsittääkseni parhaita polyfenolien lähteitä ovat fermentoimattomat raa’at kaakaopavut. J. Halmetoja kirjoitti jossain, että hänen tuntemiensa tuottajien analyysien mukaan jopa 90% polyfenoleista häviää fermentaation aikana.

  Itse valmistan kaakaosta ja hunajasta välillä juomia ja hyvää hän tuo tekee 🙂

 7. Emilia, olisiko sinulla tietoa tarkemmin fermentoinnista (viitettä tutkimukseen tms.)? Sen tiedän artikkelien perusteella, että kaakaopapujen fermentointi kestää n. 4-5 päivää ja sen jälkeen ne vielä paahdetaan 100-150 asteessa. Tämä vähentänee ainakin jonkin verran verran polyfenolimäärää.

  Tuossa tieteellisessä artikkelissa, johon viittaan, josta toka kuva on, todetaan, että nimeomaan alkalointi (tai “Dutching”) on se joka huonontaa polyfenolimäärää. Itseasiassa toka kuvassa esitetyt polyfenoliluvut olivat kaikki alkaloimattomien kaakaojauheiden lukuja. Laitoinkin jo FB-keskustelun puolelle aiemmin tämän linkin jonka mukaan n. 30 % tutkituista kaakaojauheista oli alkaloimattomia. Tämä on Jenkkien tietoa vuodelta 2008. Suomen tilannetta en tiedä, pitänee soittaa valmistajille 🙂

  http://www.worldcocoafoundation.org/scientific-research/research-library/documents/Miller2008.pdf

  1. Ainakin monet kaakaojauheet näyttävät sisältävän happamuudensäätöainetta, esim. Pirkka kaakaojauheessa on E501:tä (kaliumkarbonaatti) ja E524:ää (natriumhydroksidi). Kumpikin neutraloi happoja alkalisuutensa ansiosta.

   1. Olen lähettänyt neljälle suomalaiselle kaakon valmistajalle asiasta kysymyksen. Vain yhdeltä on tullut ystävällinen vastaus. Eldorado kaakao on alkaloitu, ja epäilen että niin on van Houten, Fazerin ja Pirkan kaakaojauheetkin. Siten kuvassa olevat polyfenolipitoisuudet voi kyseenalaistaa kaupan olevissa valmisteissa.

    Kiitos Eldorado kaakaon markinoijan kuluttajapalvelulle vastauksesta!

 8. “Fermentoimaton kaakaopavun massa sisältää noin 11-13% antioksidanttisoluja (joista 65-70% on polyfenoleja). Fermentoinnin aikana polyfenolit käyvät läpi tiettyjä prosesseja (ne reagoivat mm. peptidejen ja proteiinien kanssa) ja jäljelle jää noin 20% lähtötilanteen polyfenolimäärästä.”

  http://www.superfoodit.com/kaakao.html

 9. Kiitos linkistä KU , todella näyttää siltä, että kaakaojauheessa on paljon oksaalihappo, joka ilmeisesti lisää ainakin virta- ja munuaiskivien riskiä.

Comments are closed.