Kirjoitin syksyllä unen määrän ja lihavuuden välisistä yhteyksistä. Unen puutteessa aineenvaihdunta ottaa muutaman askeleen kohti kataboliaa ja stressiä. Asiasta kirjoittaa nyt Duodecim -lehti (1 /2011) artikkelissa ”Evoluution säilyttämä uni”. Niukan unen tuottamat terveyshaitat -kappaleessa kirjoittajat toteavat mm. ”Univaje ja luontaisesta poikkeava uni-valverytmi, joka ei ilmene oikeassa tahdissa vuorokauden ajasta riippuvien fysiologisten prosessien kanssa, altistavat ylipainolle ja diabetekselle (Laposky ym. 2008)”. Tämä katsaus kannattaa lukea.
Katsauksessa lainataan yhdysvaltalaisen van Cauterin katsausta, jonka mukaan nukkumiseen käytetyn ajan vähentyessä neljästä tunnista kymmeneen tuntiin, tapahtuu jo kahdessa päivässä merkittäviä muutoksia ruokahalussa ja kylläisyyshormonien leptiinin sekä greliinin tasoissa. Mielihalu hiilareita kohtaan lisääntyy 32 %. Klikkaa tästä nähdäksesi taulukkoesityksen asiasta.
Modernin yhteiskunnan meno valvottaa ihmisiä, yöunet ovat lyhentyneet niin Jenkeissä kuin meilläkin. Vaali kuitenkin yöuntasi, se tuo terveyttä ja hyvää oloa. Olisiko tämä helpoin ja vähiten kontrollia vaativa keino hallita painoa?
Sikeitä unia!
Lähteet
Van Cauter E, Spiegel K, Tasali E, Leproult R. Metabolic consequences of sleep and sleep loss.Sleep Med. 2008 Sep;9 Suppl 1:S23-8.
Ilona Merikanto, Timo Partonen ja Tuuli Lahti. Evoluution säilyttämä uni. Duodecim 2011;127(1):57-64.