Vatsavaivana ärtyvä suoli eli IBS, gastroenterologi kertoo (video)

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on hyvin yleinen elämän laatua haittaava sairaus. Suomessa on gastroenterologi Markku Hillilän mukaan vähintään 165 000 ja enintään 520 000 työikäistä IBS -potilasta riippuen käytettävästä kriteeristöstä. IBS alentaa potilaiden elämän laatua suurin piirtein saman verran kuin tulehduksellinen suolistosairaus, kuten Crohnin tauti.

Suomessa ärtyvän suolen oireyhtymää on tutkinut erityisesti gastroenterologi Markku Hillilä (HUS), jonka väitöskirja “Ärtyvän suolen oireyhtymän esiintyvyys, liitännäisoireet ja terveystaloudelliset kustannukset valikoitumattomassa väestössä” oli ensimmäinen IBS-väitöskirja maassamme. IBS lienee myös aihe, johon ravitsemusterapeutit joutuvat ottamaan usein kantaa kouluttaessaan muita terveydenhuollon henkilöitä.

Julkaisin lokakuussa 2010 blogissani ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvän tutkimuksen (Ong et al. 2010), jossa imeytymättömien hiilihydraattien (FODMAP) välttäminen lievitti merkittävästi ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. Asiaa käsitteli myös aimmmin Kaija Paasikivi Suomen Lääkärilehdessä vuonna 2010 tammikuussa.  Haastattelin Markku Hillilää liittyen IBS:n oireisiin, hoitoon ja ravitsemuksen merkitykseen. Ruokavalioasiat ovat runsaasti tapetilla.

Videon sisältö (kokonaiskesto 14.55)

1. IBS:n diagnosointi

2. IBS:n vaikutus elämän laatuun

3. IBS:n hoito

4. Ruokavalion ja erityisesti imeytymättömien hiilihydraattien merkitys (FODMAP)

5. Probioottien ja liukenevan kuidun merkitys

6. IBS, mihin ollaan menossa?

7. Ravitsemusterapeutin rooli?


Lisätietoja ärtyvän suolen oireyhtymästä aiemmista blogi-kirjoituksistani:

Mitä vielä haluaisit tietää IBS:stä?

9 thoughts on “Vatsavaivana ärtyvä suoli eli IBS, gastroenterologi kertoo (video)”

 1. Sorry, upotuskoodi oli väärässä paikka. Toivottavasti nyt toimii. Kiitos kommentista, huomasin virheen nopeammin.

 2. Hyvä video, kiitos! Tuttua juttua, mutta kompaktissa paketissa.

  Vinkki viitonen kollegoille ja potilaille: Ne apteekin liukenevat kuidut, kuten Vi-Siblin, voivat olla kaikkea muuta kuin avuliaita sitten IBS-muotoon, jossa ei ole ummetusta. Aiheuttaa entistä kauheammin ilmavaivoja ja ärsyttää vatsaa. Kokeilla voi, mutta jos vatsavaivoja tulee, kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja, kuten beetaglukaania ja marjojen liukoisia kuituja avuksi.

  Kokemuksen syvällä rintaäänellä voi puhua, että IBS-ruokavalion hakeminen vie vuosia. Pitää vaan olla kärsivällinen ja kokeilla vähemmän perinteisiä ruokavalioita. 🙂 Kikkailuun tottuu ja välillä on parempia kausia. Kannattaa myös vähän funtsia, millaista elämää elää, eli stressi ja kiire tekee tilanteen usein niin kimurantiksi, että viimeistään vatsan oireilu pistää jarrut touhulle. Ns. roskaruoat (eli aika iso osa kaupan tarjonnasta…) kannattaa suosiolla jättää syömättä, jos meinaa elellä ilman kipuja ja oireilua. FODMAP-tutkimus, josta oli aiemmin pronutritionistin sivuilla juttua, on mielenkiintoinen ja allekirjoitan siitä ison osan.

 3. Kiitti Leena! Psyllium-kuidun (Vi-Siblin, Agiocur, Agiolax jne) käyttö tuntuu luontaisesti sopivan parhaiten ummetuspainotteiseen IBS:ään.

  Minua vähän sinänsä ihmetytti, että yhdessä suurimmista IBS:n kuitututkimuksista sitä ei määrätty ummetukseen, vaan kaikille IBS-potilaille, riippumatta siitä oliko ummetusta vai ripulia. Silti se auttoi tilastollisesti merkitsevästi koko IBS-potilasryhmää kun taas liukenematon kuitu pahensi oireita. Olisi ollut mielenkiintoista tietää mikä olisi ollut tulossa ummetus vs ripuli oireisilla. Kts. referaattini tutkmuksesta:

  http://www.pronutritionist.net/liukenevaa-kuitua-artyvaan-suoleen/

  Saman tutkimuksen referoi myös Tohtori Tolonen, tosin loppupäätelmät hieman toisenlaiset: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1451

 4. Kieltämättä hieman maalaisjärjen vastaista antaa ripulipotilaille suolensisältöä pehmentävää kuitulisää…! 😀

  Mututuntumalla sanoisin, että ongelma ei siis ole liukeneva kuitu vaan itsessään tuo psyllium-kuitu. Mahavaivat nyt yleisesti ovat kyllä aika salatiedettä.

 5. Miehelläni ei todettu tuota oireyhtymää, mutta kamalan vaivainen oli mahansa kanssa, ennen kuin löydettiin Questran-lääke.
  Nyt oireeton ja onnellinen.

 6. Jos kukaan on tekemässä tutkimusta aiheesta, niin mulla löytyisi koehenkilöitä lähisuvusta jo 6-8 henkilöä, ikähaarukalla 3-noin 70 vuotta. 😀 Vastaanotolla ovi vaan käy, kun näissä samoissa asioissa tulee entistä enemmän lähetteitä. Eipä silti, onneksi ruokavalion keinoin voi tilannetta hallita.

  Questran-lääke olikin ihan tuntematon minulle. Näköjään lähinnä sappihapporipuliin tarkoitettu, eli ilmeisesti vatsavaivoille olikin selvä syy, jos siitä apua on ollut. Hieno juttu! IBS:ssä syyt ovat niin moninaiset, että eipä taida olla droppia, jolla kaikki ongelmat poistuisivat.

  1. Leena, mulla ei ole tutkimusta tulossa, mutta muuten saattaisi kiinnostaa tarjouksesi lähisukulaistesi osalta, palaan (tack). Miten usein koet muuten pystyväsi auttamaan tyydyttävästi tai hyvin potilasta nykyisillä IBS -ruokavalio-ohjeilla?

 7. Sori, en ole ehtinyt pitkilleen tänne kommentoimaan!

  Apua pystyn antamaan oikein hyvin joissain tapauksissa, mutta monesti tietysti potilaat ovat jo itse päässeet jujulle, mitä voisi tehdä. Nykyisistä ruokavalio-ohjeista voi hakea suuntaviivoja, mutta spesifisempää ohjeistusta kaivataan.

Comments are closed.