Ravinto ja terveys sosiaalisen median verkostoissa (vieraskirjoitus 2/4)

kirjoittanut | 11.10.2010 | Blogi

Ravinto ja terveys sosiaalisen median verkostoissa (vieraskirjoitus 2/4)

kirjoittanut | 11.10.2010 | Blogi

Neliosaisen vieraskirjoitussarjan toisessa osassa  Janne kuvailee sosiaalisen median informaation luonnetta sekä vertaispalveluita ja -yhteisöjä, joita internetissä on niin ravitsemuksen ammattilaisille kuin ruokavalioita noudattaville (esim. glu.fi, hiilaritetoiset.net, karppaus.info jne). Valitettavan usein nettikeskustelua pidetään pelkkänä turhana sauhuamisena, mitä se ei useinkaan ole. Tekstin on kirjoittanut ETM Janne Huovila, HealthSome

Sosiaalinen media on kuin huimalla vauhdilla kasvava metropoli. Siellä on nähtävissä kaikki yhteiskunnan kerrostumat; erilaiset kulttuurit elävät rintarinnan. Se, mikä näyttäytyy nopeasti katsottuna vieraalta, oudolta ja arveluttavalta, voi olla tarkemmin tarkasteltuna mitä kiinnostavinta.

Internetissä on – kuin suuressa kaupungissa – erilaisia tiloja ja yhteisö, jossa ihmiset kohtaavat syömisen, terveyden ja hyvinvoinnin merkeissä. Näillä tiloilla ja yhteisöillä on omanlaisensa kulttuurinsa, kielenkäyttötapansa ja koodistonsa. Jossain ympäristössä kokoontuvat koulutetut asiantuntijat, kun taas toisissa porukoissa heitä karsastetaan. Yhteisöjä on valtavasti ja he muodostavat omalakisia eläviä kulttuureja.

Sosiaalinen media – vertaistaa, vaan ei virallista

Monia hämmentää sosiaalisen median informaalin ja formaalin maailmojen sekoittuminen. Hämmennykseen löytyy selitys historiasta. Ennen vain harvoilla oli pääsy 1) moniin merkittäviin terveystiedon lähteisiin ja 2) julkiseen tilaan.

1) Pitkään instituutiot, erityisesti terveydenhoito- ja koulutusjärjestelmä, ”omistivat” terveystiedon ja kontrolloivat sitä. Sitten tämä tieto purkautui hallitsemattomasti internetiin. Tämä on johtanut informaaliin ja vertaislähtöiseen terveystiedon etsintään. Varsinkin jos osaa englantia, ovat netin tietomahdollisuudet rajattomat. Tämä on syy sille, miksi julkisessa keskustelussa ja terveysammattilaisten vastaanotoilla on yhä itsetietoisempia kuluttajakansalaisia.

2) Ennen median luomaan julkiseen tilaan oli vain harvoilla pääsy. Mediaan pääsy vaati usein resursseja, ja niitä oli suurilla toimijalle. Sosiaalisen median tiedon tuottamisessa yhä merkittävämmässä asemassa ovat toimijat, jotka eivät edusta formaaleja, perinteisiä toimijoita.

Näitä ilmiöitä ei tarvitse pitää vain hyvinä tai huonoina, mutta niiden ymmärtäminen kuuluu hyvään sosiaalisen median lukutaitoon. Jos sosiaalista mediaa lähestyy perinteisen median jatkeena, on helppo osoittaa sormella monien tiedontuottajien intressejä ja luotettavuutta. Mutta tämä on vain yksi puoli asiasta. Sosiaalista mediaa onkin usein avartavampaa lähestyä ryhmäprosessina. Tällöin tärkeämpää, kuin mahdollisimman eksaktin kielen ja tiedon tuottaminen, on se, mitä sosiaalisen median toimiminen ja oleminen merkitsevät ihmisille. Kun joku uskaltautuu kertomaan itsestään jotain julkisessa tilasta internetissä, voi tämä olla voimaannuttava. Kun hän saa seuraajia ja keskustelijoita syntyy vertaisten yhteenkuuluvuutta. Tällöin yhteistoiminnallisuus ja merkitysten jakaminen on tärkeämpää, kuin tieteellisen tarkka referointi.

Pitkään vertaistuottaminen ja -jakaminen oli lähinnä pienen innostuneen (mikro)blogi-piirin tapa merkityksellistää todellisuutta. Oli ”ADHD-porukkaa” joka tykkäsi olla sosiaalisessa mediassa kaikessa mukana. Ja oli ”hippi-porukkaa”, jolla oli ihanteena avoimempi ja läpinäkyvämpi maailma. Nyt, erityisesti Facebookin myötä, vertaisjakaminen ja -suostuttelu on tullut hyvin tyypilliseksi internetin käyttötavaksi. Uutiset ja ilmiöt leviävät uusien verkostojen avulla. Ennen jaoimme kiinnostavia asioita yleensä muutamille tai muutamille kymmenille ihmisille. Facebookin kautta voimme jakaa näitä asioita helposti muutamille sadoille ihmisille. Ja kun nämä muutamat sadat ihmiset taas jakavat saman asian seuraaville muutamille sadoille, syntyy helposti lumipalloilmiöitä.

Esimerkkejä erityisesti vertaisuuteen perustuvista verkostoista:

Patientslikeme http://www.patientslikeme.com/

Glu.fi http://glu.fi/

Facebook D-vitamiini ylläpitää terveyttäsi http://www.facebook.com/pages/D-vitamiini-yllapitaa-terveyttasi/297966108003?ref=ts

Sosiaalinen media ammattilaisen käytössä

Viime vuosina ovat ravitsemusalan ammattilaiset ottaneet yhä merkittävämpää roolia sosiaalisessa mediassa. Asiantuntijalähtöiset internetin painonhallintayhteisöpalvelut ovat olleet paitsi terveyden edistämisen, myös koko sosiaalisen median edelläkävijöitä. Asiantuntijat ovat alkaneet pitämään henkilökohtaisia blogeja. Asiantuntijaorganisaatiot ovat avanneet Facebooksivuja. Kun sosiaalisen median merkitys nykyisessä tiedonvälittämisen ekosysteemissä on tiedostettu, on koettu velvollisuudeksi mennä mukaan. Eikä kyse ole vain velvollisuudesta, varsinkin nuori polvi on kasvanut sisään uudenlaiseen tiedonvälittämisen kulttuuriin.

Kokoomapalveluja ravitsemuksen asiantuntijoista sosiaalisessa mediassa

– Dietetians Online – http://www.dietitians-online.com/

– Nutrition blognetwork http://www.nutritionblognetwork.net/

– Nutrition Cricle http://www.nutritioncircle.org/

– Webicina Nutrition http://www.webicina.com/perssonalized/?cat=42&prss_change=+

– Webicina Suomi http://www.webicina.com/perssonalized/?page=3&cat=0

Asiantuntijalähtöisiä Painonhallintayhteisöjä:

– Keventäjät http://keventajat.fi/

– Kiloklubi http://kiloklubi.fi/

Asiantuntijoiden ylläpitämiä Facebook-sivuja

– Harvard Nutrition http://www.facebook.com/nutritiondata

– NutritionData http://www.facebook.com/nutritiondata

– American Dietetic Association http://www.facebook.com/AmericanDieteticAssociation

– Terveyden ammattilaisten Valio http://www.facebook.com/pages/Terveyden-ammattilaisten-Valio/115333601821951

– Syödään yhdessä http://www.facebook.com/pages/Syodaan-yhdessa/111283585567767

– Ravitsemusuutiset http://www.facebook.com/ravitsemusuutiset

Asiantuntijoiden ylläpitämiä blogeja

– Pullapoliisi http://pullapoliisi.blogspot.com/

– Sannansoppa http://sannansoppa.blogspot.com/

– Veteraaniurheilija http://sundqvist.blogspot.com/

– Terveyssatama http://terveyssatama.blogspot.com/

– Ravitsemusuutiset http://ravitsemusuutiset.wordpress.com/

Miten päästä alkuun?

Ensimmäinen askel sosiaalisen median ravitsemusmaailmaan on seuraaminen. Edellä esitetyistä palveluista, alustoista ja henkilöistä kannattaa ottaa muutama seurantaan. On myös hyvä miettiä omaa osallistumista. Sosiaalinen media antaa enemmän, kun on jollain tapaa mukana. Tapa voi olla Facebook-tykkääminen, jonkin mielenkiintoisen sisällön jakaminen omassa Facebookin sisältövirrassa tai kommentti toisen kirjoittamaan juttuun.

Eri sosiaalisen median yhteisöissä on omat tapansa ja asenteesta. Siksi kannattaa olla kärsivällinen. Jos ensimmäinen kommenttisi tuntui vaikealta kirjoittaa, ovat seuraavat jo helpompia. Hyvän yhteisön löytäminen on tärkeää. Vaikka sinulla olisi kuinka hyviä ajatuksia, niin kaikissa yhteisöissä et saa niille vastakaikua. Nettiyhteisöissä ravitsemusta lähestytään usein erityisnäkökulmasta, joka on yleensä jokin erityisruokavalio. Tätä on syytä kunnioittaa. Sosiaalisessa mediassa on helpompi löytää itselleen sopiva yhteisö, kun muuttaa jo olemassa olevan yhteisön perustavanlaatuisia uskomuksia ja toimintatapoja.

[poll id=”10″]

Muistitutkimus alkaa *pääkaupunkiseudulla* asuville

PÄIVITYS 22.4.2023 Tutkimuksemme osallistujamäärä (n=150) on täyttynyt, emme ota enää uusia tutkittavia tutkimukseen. Kiitos kaikille ilmoittautuneille ja rekrytoinnissa auttaneille! Haemme pääkaupunkiseudulla asuvia henkilöitä uuteen muistitutkimukseen. Tutkimukseen...

Koliini, MFGM, ketoaineet ja muistitoiminnot

Alzheimerin tauti on etenevä aivoja rappeuttava muistisairaus, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Sairauden esiintyvyys on kasvussa, reilun 15 vuoden kuluessa Alzheimer-potilaiden määrän arvioidaan lisääntyvän 64 %.lla. Huolimatta merkittävistä...