Ärtyvän suolen hoito, tästä ruokavaliosta hyötyy moni

Tämä uusi tutkimus antaa toivoa ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon ruokavalion keinoin. Kyseeessä on ns. FODMAP -hiilihydraattien välttämisruokavalio. Kuvasarja sisältää 9 kuvaa, lukuaika 3-4 min. Klikkaa oheinen esitys läpi nähdäksesi yksityiskohdat, muista mahdollisuus katsoa kuvat koko näytöllä (menu).

6 thoughts on “Ärtyvän suolen hoito, tästä ruokavaliosta hyötyy moni”

 1. Minulla olisi itsellä kysymys kollegoille ravitsemusterapeuteille. Onko tämä FODMAP -asia itsestään selvä? Onko tästä tullut jo vakiintunut tapa vai onko tämä jossain määrin uutta? Minusta nämä tulokset tästä, ja joistakin muista tutkimuksista ovat yllättävänkin erittäin rohkaisevia. Minua hieman hämmentää tämä miten vähän IBS-aiheiset kirjoitukset vetävät kiinnostusta ottaen huomioon miten yleinen ja vakavasti elämää hankaloittava sairaus on kyseessä.

 2. Itse törmäsin tähän FODMAP-asiaan kesällä kongressissa USA:ssa, missä sain australialaiselta kollegalta ohjekirjasen FODMAP-ruokavalion toteuttamiseen käytännössä. Eli siellä asia on ilmeisesti tunnetumpi. Itselle tutkijana asia on aika itsestäänselvä. Mutta Suomessa ei tietääkseni puhuta ravitsemusterapiassa “FODMAP”-tasolla asiasta, vaikka jonkinlaista ohjeistusta IBS-potilaille tietysti on… Ehkä joku kentällä enemmän työskentelevä ravitsemusterapeutti osaa vastata paremmin.

 3. Kysyin asiaa juuri myös asiaa eräältä suomalaiselta gastroenterologilta. Hän vahvisti itse käyttävänsä tätä, ja sanoi, että asia on vasta pikkuhiljaa rantautumassa. FODMAP:iin kuuluu sellaisia ruoka-aineita, joista useita on mainittu esim. Paasikiven Kaijan Lääkärilehden (2010) artikkelissa (http://www.pronutritionist.net/ruokavaliovinkit-vatsavaivoista-karsiville/) pyydetty välttämään, mutta myös sellaisia lyhytketjuisia hiilihydraatteja, jotka eivät ole aiemmin olleet kieltolistalla, esim. vehnäleipä (pulla kyllä on ollut). Asiasta on kirjoittanut hyvän revarin (Ausseja by the way) Gibson ja Sheppard 2010) http://bit.ly/aXNaz4

  Se mikä minua tässä hämää on, että tämä sairaus on hyvin yleinen ja elämän laatua haittaaava ja siihen on kehittymässä hyviä (?) ruokavaliohoitoja, miksi ne ovat niin vähän tapetilla?

 4. Mahtavia tuloksia tuossa tutkimuksessa!

  Myös Elaine Gottschallilla (tai no alunperin on Sidney Haasin kehittämä) on oma ruokavalionsa (SCD) suolisto-ongelmiin ja sekin lienee usein tosi toimiva. Siinä vaan ihmeellisesti on ihan eri periaatteet kuin FODMAP-rajoituksessa. Mitenköhän ne saisi yhdistettyä sitten?

 5. Valtsu, yritin joskus aiemmin katsoa löytyykö SCD kunnon dataa, kuten esim. tuosta FODMAP -rajoituksesta. Ei oikein löytynyt. Onko sulla jäänyt haaviin? Moni tosiaan tuntuu SCD:tä kehuvan netissä.

 6. Minä olen ihan tietämätön tästä ruokavaliosta, mutta olen kyllä kokemuksen pohjalta ohjannut samaan suuntaan, mutta lisäksi monet hyötyvät siitä, että jättää rukiin ja vehnän pois (korvataan vaikka kauralla ja riisillä). Hedelmien sijaan, olen suositellut marjoja mutta aika kohtuudella.. Olen onnistun aika hyvin kokemuksen kautta löytämään näille “ärtyville suolille” sopivan yksilöllisen ruokavalion. Oireet helpottuvat merkittäästi varmaan 90 % asiakkaista. Osalla tosin voi olla suolisto-oireinen allergia, jota on haastavaa todeta veri- tai ihopistokokein.

  Olen tavannut ain yhden SCD ruokavaliota noudattavan (en muista oliko hänellä joku muu dg) ja hän voi todella hyvin ja oli opetellut tekemään itselleen monipuolista ruokaa. Hän kokeili ajoittain laajentaa ruokavaliota, mutta aina tuli todella voimakkas ripuli ja muita suolisto-oireita.

  Jos vielä kirjoitan kirjan se tulee olemaan tähän aihepiiriin. Niin tärkeä aihe, josta on niin vähän kirjallisuudessa (suomalaisessa ainakin) tietoa.

Comments are closed.