Estävätkö maitotaloustuotteet kohdun myoomakasvaimia?

kirjoittanut | 8.12.2009 | Uutiset

Tausta

Kohdun hyvänlaatuisia lihaskyhmyjä kutsutaan usein myoomiksi. Ne ovat varsin tavallisia hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Myoomat voivat olla täysin vaarattomia ja oireettomia, mutta joillekin ne voivat aiheuttaa esim. kuukautishäiriöitä ja virtsaamis- tai ulostamisongelmia.

Tutkimusasetelma

Ruokavalion vaikutuksista myoomien ilmaantumiseen tiedetään vähän. Amerikkalainen tutkijaryhmä on julkaissut tutkimuksen, jossa arvioitiin maitotaloustuotteiden ja soijan vaikutusta myoomien ilmaantumiseen.  Tutkimus tehtiin mustilla naisilla, joilla myoomia esiintyy yli kaksi kertaa enemmän kuin valkoisilla. Menetelmänä käytettiin prospektiivista väestötutkimusta, jonka kesto oli n. 20 vuotta. Tutkittavia oli 22 120, eivätkä he olleet vielä vaihdevuosi-iässä.

Tulokset

Kaikkiaan 5 871 myoomaa ilmaantui tutkimusjoukolle. Maitotaloustuotteiden käyttö arvioitiin siten, että montako maitotaloustuoteannosta per päivä koehenkilöt käyttivät. Eniten maitotaloustuotteita käyttävillä oli 30 % pienempi riski saada kohdun myooma kuin niillä, jotka käyttivät vain yhden maitotaloustuoteannoksen päivässä.

Maitotaloustuotteen rasvaisuudella tai rasvattomuudella ei ollut yhteyttä myoomien ilmaantumiseen. Soija ei suojannut myoomilta. Tutkijoiden mukaan tämä tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa maitotaloustuotteiden vähentävän myooman riskiä.

Wise LA et al.  A Prospective Study of Dairy Intake and Risk of Uterine Leiomyomata. Am J Epidemiol. 2009 Dec 2. [Epub ahead of print]