Suolaa vähemmän ja verenpaine alas

kirjoittanut | 26.11.2009 | Uutiset

Verenpaine on tupakoinnin ohella suurin ennenaikaisia sydän- ja verisuonikuolemia aiheuttava riskitekijä Länsimaissa. Sen hoitoon on ollut pitkään tehokkaita lääkkeitä ja verenpaineeseen vaikuttavat ravintotekijätkin tunnetaan hyvin. Hoitotasapaino on silti huono. Suola on ravintotekijöistä keskeisimpiä.

British Medical Journalissa ilmestyneet meta-analyysi ja pääkirjoitus kehottavat vähentämään suolan käyttöä. Artikkeleiden mukaan suolan käytön ja kohonneen verenpaineen väliset yhteydet ovat vahvistuneet entisestään. Jokainen vähennetty 5 grammaa suolaa per päivä vähentää aivohalvauksen riskiä 23 % ja minkä tahansa sydän- ja verisuonitapahtuman riskiä 17 %.  Jos koko maapallon väestö vähentäisi suolan käyttöä 5 grammaa päivässä yhteensä lähes 3 miljoonaa sydän- ja verisuoniperäistä kuolemaa voitaisiin välttää.

Meta-analyysin tekijät kehottavat sekä yksilöitä että yhteisöjä toimimaan asian eteen. Suomessa kohonneesta verenpaineesta puhutaan vähemmän kuin kolesterolista. Verenpaineasioiden pitäisi olla enemmän esillä, sillä kohonnut verenpaine on koko väestön tasolla viheliäisempi riskitekijä kuin korkea kolesteroli, ja huonommin lääkehoidoilla hallinnassa.

Suomessakin olisi aika miettiä mittavia toimia suolan vähentämiseksi. Voisiko hallitus yhdellä kertaa punnita sokeri- ja rasvaverojen kanssa vielä suolaveroakin? Vai olisiko järkevämpää alentaa terveellisten ruokien hintaa ja verotusta? Yhtä kaikki jokaisen kannattaa miettiä omaa suolan käyttöään, alentuneesta verenpaineesta on mainittujen tekijöiden lisäksi hyötyä myös muistin säilymiselle, silmille, munuaisille ja mieskunnolle.

Strazzullo P et al. Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of prospective studies. BMJ 2009;339:b4567