D-vitamiinista on kantautunut paljon uutta tietoa. Sen vaikutukset ulottuvat luustoa pidemmälle: lihaskuntoon, vastustuskykyyn, mielialaan ja sydän- ja verisuoniterveyteen. Uusimmassa suomalaisessa Finravinto 2007-tutkimuksessa havaittiin suomalaisten D-vitamiinin saannin olevan riittämätöntä ja väestön veren D-vitamiinipitoisuus on alle suositusten. Edes harvinaisen aurinkoinen kesä ei riitä lataamaan D-vitamiinivarastoja koko talveksi riittäviksi.
Amerikkalaisen NHANES -tutkimusaineiston avulla selvitettiin yli 65-vuotiaiden henkilöiden sairastavuutta eteenpäin suuntautuvassa väestötutkimuksessa. Tutkittavilta mitattiin veren D-vitamiinitaso ja tarkasteltiin sen yhteyttä kuolleisuuteen ja sairastavuuteen. Henkilöillä, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 25 nmol/l, oli 83 % suurempi riski kuolla kuin niillä, jotka joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli yli 100 nmol/l. Sydänkuolemien riski oli erityisen suuri, jos D-vitamiinitasot olivat alhaiset.
Aiemmin julkaistu samaan sarjaan kuuluva amerikkalainen väestötutkimus viittaa vahvasti siihen, että D-vitamiinin hyvä saanti on yhteydessä pienempään kuolleisuuteen. NHANNES II tutkimuksessa ne henkilöt, jotka saivat ruokavaliostaan tai lisäravinteesta riittävästi D-vitamiinia, tai asuivat aurinkoisella (lämpimällä) ilmastoalueella elivät pidempään.
Vaikka D-vitamiinista kuuluu jatkuvasti hyviä uutisia, edelleenkin ainoa julkaistu suurehko kontrolloitu satunnaistettu hoitokoe kuolemien ja sydänsairauksien ehkäisyssä tuotti melkein nolla- tuloksen. Lecroix et al 2009 julkaisivat tutkimuksen, jossa 400 ky D-vitamiinia päivässä 7 vuoden ajan (n= 33 000) yhdistettynä kalsiumlisään pienensi kuoleman riskiä 11 % eli huomattavasti vähemmän kuin mitä olisi oletettu väestötutkimuksien pohjalta. Vasta muut satunnaistetut hoitokokeet voivat vahvistaa lopullisemmin D-vitamiinin kuolleisuusvaikutukset.
D-vitamiinin lähteet ovat kala, ravintorasvat ja maito (jota Suomessa rikastetaan). Suomalaiset saavat n. 80-90 % ravinnon D-vitamiinista kalasta ja kalatuotteista sekä ravintorasvoista. Kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde on auringonvalo. Sitä kannattaa ladata (ihoa polttamatta). Aurinkovoiteet saattavat heikentää ihon kykyä tuottaa D-vitamiinia (Matsuoka et al. 1987)
Ginde et al. Prospective Study of Serum 25-Hydroxyvitamin D Level, Cardiovascular Disease Mortality, and All-Cause Mortality in Older U.S. Adults. J Am Geriatr Soc. 2009 Jun 22. [Epub ahead of print]