Pähkinöiden säännöllinen käyttö ei lisää painoa?

kirjoittanut | 9.05.2009 | Uutiset | 1 Kommentti

Tausta

Pähkinät sisältävät tunnetusti paljon hyvälaatuista tyydyttymätöntä rasvaa. Tyypillisesti 100 g pähkinöitä sisältää rasvaa n. 45 grammaa. Siten on arveltu, että pähkinöiden runsas käyttö saattaisi lisätä lihavuuden esiintymistä. Toisaalta pähkinöitä sisältävä ruokavalio on yhdistetty hyvään sydän- ja verisuoniterveyteen (Nash 2008).

Tutkimusasetelma

Amerikkalainen hoitajatutkimus käsitti yli 50 000 naista, joiden pähkinöiden kulutusta seurattiin 8 vuotta. Kyseessä oli eteenpäin suuntautuva väestötutkimus, jossa pähkinöiden kulutusta seurattiin kyselylomakkeella. Tutkittavat jaettiin kahteen ryhmään: niihin, jotka söivät pähkinöitä ainakin kaksi kertaa viikossa ja niihin jotka söivät kerran tai vähemmän.

Tulokset

Tutkimuksen loputtua molempien ryhmien paino oli noussut n. 5 kiloa. Pähkinöiden syönti jopa alensi lihavuuden kehittymisen riskiä -23 %. Tulokset osoittavat, että pähkinöiden säännöllinen käyttö ei näytä lisäävän lihavuuden ilmaantumista.

Pohdinta

Tutkimuksen tulos on samansuuntainen kuin useiden muiden viimeaikaisten tutkimusten tulokset (Sebate 2009). Toisaalta tutkimuksissa ei raportoida niiden naisten painonkehitystä, jotka ovat varsinaisia pähkinöiden puputtajia. Ylenmääräinen pähkinöiden syönti aiheuttanee yksilötasolla lihavuutta, vaikkei vaikutusta tällaisessa väestötutkimuksessa havaitakaan.

Bes-Rastrollo M et al. Prospective study of nut consumption, long-term weight change, and obesity risk in women. Am J Clin Nutr. 2009 Apr 29. [Epub ahead of print]