Lisä(ä)ravinteita

kirjoittanut | 6.05.2009 | Blogi

Lisäravinteet herättävät kiinnostusta ja ristiriitoja. Luontaistuotteilla ja lisäravinteilla on pitkät perinteet kansanparannuksessa. Joissakin maissa kuten Saksassa (poikkeusmaa länsimaissa), virallinen lääketiede suhtautuu vakavasti rohdosvalmisteisiin ja luontaistuotteisiin sekä käytää niitä virallisina hoitomuotoina. Kysymys kuuluu onko tähän aihetta?

Suomalainen ja koululääketiede pitävät lumelääkehoitoa eettisesti vääränä, eikä niitä siten käytetä potilaiden hoidossa. Lähtökohta on, että annettu lääke tai lisäravinne pitää olla todistetusti parempi kuin lumelääke. Useimmat luontaistuotteet ja lisäravinteet eivät ilmeisesti täytä tätä kriteeriä.

2000-luvulla on lisäravinteita tutkittu melko paljon. Tutkimukset ovat yleensä pieniä verrattuna lääketutkimuksiin. Poikkeuksena jotkin C-,D-, E-vitamiinit, foolihappo ja omega-3 rasvahapot, joilla kaikilla on tehty useita masssiivisia tutkimuksia. Esimerkiksi D-vitamiinia koskevat viimeaikaiset tutkimukset ovat lupaavia. Toisaalta esim. yksikään laihdutustuotteeksi itseään tituleeraava ravintolisä ei ole tieteellisesti voinut osoittaa tehoaan.

Pullonkaula paremmalle tutkimukselle on se, että vain harvat ravintolisät on patenoituja. Jos joku valmistaja haluaisi tehdä tutkimuksen omalla valmisteellaan voi tulosta hyödyntää myös kilpaileva identtinen valmiste. Patenttisuojatuilla lääkkeillä tämä ei ole mahdollista. Toinen pullonkaula on se, että suuret kliiniset tutkimukset maksavat kymmeniä  jopa satoja miljoonia. Harvalla, jos millään, luontaistuotefirmalla on taloudellista riskinottokykyä lähteä toteuttamaan tällaisia tutkimuksia. Voiko siis käydä niin, että jokin edullinen ravintolisä jää myös tämän takia löytämättä? Se olisi kaikkien kannalta harmillista.

Mistä kuluttaja voi sitten tietää mikä tuote on eduksi mikä ei? Tehtävä on miltei mahdoton. Lähtökohdaksi kannattaa ehkä ottaa aika varauksellinen suhtautuminen. Esim. punaviinin terveyttä edistäväksi aineeksi todettua resveratrolia tutkitaan melko vilkkaasti, mutta meneillään olevat tutkimukset näyttävät olevan melko pieniä.  Kunnollisia ihmiskokeita ei ole vielä valmistunut. Tee haku sanalla ”resveratrol” sivustolla clinicaltrials.gov ja katso millaisia tutkimuksia on tekeillä -kaikki muuten alle sadan potilaan aineistoja. Lääkärin vastaanotolla on hyvä mainita omat lisäravinteet, varsinkin jos samanaikaisesti on käytössä useita muita lääkkeitä. Ravintolisillä voi olla yllättäviä yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa.

Useimmat ravintolisät ovat turvallisia käyttää ja ovat siten ainakin lumelääkkeen veroisia. Ja lumelääkehän on usein osoitettu paremmaksi kuin ei mitään hoitoa. Jos joku haluaa käyttää lisäravinnetta, joka kiinnostaa ja tuo hyvää oloa, sen kieltämiselläkään ei liene mitään syytä. Koko kansan lisäravinteeksi nostaisin D-vitamiinin. Siitä on monenlaista hyötyä ja monet saavat sitä liian vähän ruokavaliostaan.