Maitoko urheilujuoma?

Kanadalaiset tutkijat ovat julkaisseet kirjallisuuskatsauksen maidon sopivuudesta urheilujuomaksi kestävyys- ja voimalajien urheilijoille. Katsauksessaan he painottavat, että tietoa asiasta on melko vähän ja tutkimukset eivät olleet kovin suuria eikä hyvälaatuisia. He päätyvät tästä huolimatta ottamaan kantaa varsin voimakkaasti. Roy ja kumppanit ovat sitä mieltä, että voimalajien harrastajille maito on erinomainen palautusjuoma. Se kiihdyttää lihasten proteiinisynteesiä eli palautumista ja ylikompensaatiota. Tämän seurauksenahan lihas kasvaa ja voimistuu. Tässä ei ehkä sinänsä ole vielä mitään kovin yllättävää, ovathan innokkaat kehonrakentajat jo vuosikymmeniä palauttaneet lihaksensa maidolla, johon on useimmiten vielä lisätty jonkinlaista lisäproteiinia.

Sen sijaan hieman yllättävää lienee, että myös kestävyysurheilijoiden olisi parasta palautua harjoituksista maitoa juomalla. Katsauksen mukaan maito saattaisi palauttaa nestetasapainon kovan, ja kuumassa tehdyn  harjoituksen jälkeen vähintään yhtä hyvin kuin urheilujuoma. Huomattavaa kestävyysurheilijoiden kannalta on, että urheilujuomat ja maito sisältää yhtä paljon natriumia (n. 44 mg/dl eli suolana n. 0,1 g/dl). Toisin sanoen litrassa maitoa on n. 1,1 g suolaa, siis saman verran kuin myös Suomessa kaupan olevissa urheilujuomissa. Maidon maitosokeri toimii periaatteessa ihan samanlaisena glykogeenivarastojen lataajana kuin urheilujuoman sokeri, fruktoosi tai maltodekstriini. Tutkijat eivät pohtineet katsauksessaan juurikaan laktoosi-intoleranssin merkitystä tuloksille. Lienee selvää, että henkilöt joilla laktoosi imeytyy huonosti, eivät voi käyttää maitoa nestetasapainon saavuttamiseen.

Ehkäpä ainakin harrastelijamaratoonarit voisivat tehdä henkilökohtaisen kokeen tämän perusteella. Urheilujuoman voi korvata pitkän lenkin jälkeen sopivalla maidolla (vähälaktoosinen tai laktoositon laktoosi-intoleraatikoille) ja verrata urheilujuomalla saatuihin omiin kokemuksiin. On mielenkiintoista nähdä miten tarina tutkimuksen saralla etenee.

Roy BD. Milk: the new sports drink? A review. J Int Soc Sports Nutr. 2008;5:15.