D-vitamiini saattaa vähentää kuolleisuutta

Tausta

Suomalaisten D-vitamiinin saanti on Finravinto 2007-tutkimuksen mukaan riittämätöntä suosituksiin nähden.  Suomalaisten D-vitamiinin saanti jää noin 20 % alle suosituksen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osa väestöstä kärsii melko vaikeasta D-vitamiinin puutteesta. Tämä on huono tilanne ottaen huomioon sen, että vuodesta 2003 maitoon on lisätty D-vitamiinia. D-vitamiinia tarvitaan mm. luuston ja lihastoiminnan ylläpitoon ja kehittämiseen.

Tutkimusasetelma

Amerikkalainen väestötutkimus tarkasteli D-vitamiinin saannin yhteyttä kuolleisuuteen.

Tulokset

NHANNES II -tutkimuksessa ne henkilöt, jotka saivat ruokavaliostaan tai lisäravinteesta riittävästi D-vitamiinia, tai asuivat aurinkoisella (lämpimällä) ilmastoalueella elivät pidempään. Ero kuolleisuudessa eniten ja vähiten D-vitamiinia saavien väestöryhmien välillä oli n. 26 % runsaasti D-vitamiinia saavien eduksi.

Pohdinta

D-vitamiinin lähteet ovat kala, ravintorasvat ja maito (jota Suomessa rikastetaan). Suomalaiset saavat n. 80-90 % ravinnon D-vitamiinista kalasta ja kalatuotteista sekä ravintorasvoista. Kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde on auringonvalo. 15 minuutin viettäminen auringossa kolmesti viikossa, altistamalla vähintään kasvot ja käsivarret auringolle, riittää D-vitamiinin saamiseksi. Talvella ei kuitenkaan ole mahdollista saada riittävästi D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta.

Melamed et al. 25-hydroxyvitamin D levels and the risk of mortality in the general population.  Arch Intern Med 2008;168(15):1629-1637.