Välimeren ruokavalio on toistaiseksi tieteellisesti parhaiten dokumentoitu ruokavalio, jolla on voitu vähentää sydän- ja verisuonitauteihin sairastumista. Aiheesta löytyy väestötutkimusten meta-analyysejä ja 2-3 (laskentavasta riippuen) satunnaistettua tutkimusta Lyon Diet Heart ja Predimed sekä Oslo Diet Heart. Näistä uusin Predimed tarjoaa mielenkiintoista tietoa siitä, miksi Välimeren ruokavalio vähentää sydän- ja verisuonisairauksia.
Predimed oli 7000 espanjalaista sydänsairauksista vapaata korkean valtimotautiriskin potilasta käsittänyt primaaripreventiotutkimus. Lue tarkemmin tutkimuksen asetelmasta täältä ja tuloksista täältä.
Hieman kärjistäen sepelvaltimotautin ainoana kausaalisena riskitekijänä pidetään lääke- ja ravitsemustieteessä LDL-kolesterolia ja aivohalvauksen verenpainetta. Muille tekijöille annetaan jonkin verran arvoa, mutta nämä kaksi on ne ”kovimmat”.
Miten Predimed-tutkimuksessa kävi näille ja niille tekijöille, jotka ovat ehkä olleet arvioissamme vähemmän tärkeitä? Olen kerännyt alle tuloksia Predimed-tutkimuksen osajulkaisuista joissa erilaisia sydän- ja verisuonitautien markkereita on raportoitu. Kaikki kyseessä olevat tutkimukset ovat tosin lyhempiä ja pienemmän osallistujamäärän kattaneita kuin Predimed-tutkimuksen kokonaispopulaatio.
Predimed-tutkimuksessa Välimeren ruokavaliota noudattaneilla tapahtui seuraavat suotuisat muutokset suhteessa vertailuruokavalioon:
- 24 tunnin aikana mitattu ambulatorinen systolinen verenpaine laski n. 5 mmHg ja diastolinen n. 2 mmHg (Domenech et al. 2014)
- Kokonaiskolesteroli aleni 0,23 mmol/l (Domenech et al. 2014)
- Kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin suhde aleni 0,26 (Estruch et al. 2006)
- HDL-kolesterolin suurikokoiset partikkelit lisääntyivät (Domenech et al. 2013)
- Pienten LDL-partikkelien osuus aleni, isojen suureni sekä LDL-P laski (Domenech et al. 2013)
- Matala-asteinen tulehdus väheni (mitattuna herkällä CRP:llä, IL-6:lla ja ICAM-1:llä) (Estruch et al. 2006) tai (Serrano-Martinez et al. 2008)
- Verensokeri väheni 0,30-0,36 mmol/l (Estruch et al. 2006)
- Valtimon seinämän tulehdus väheni ja kolesteroliplakin vakaus lisääntyi (Casas et al. 2014)
- Kaulavaltimon ahtauma väheni pähkinöitä saaneessa ryhmässä (Sala-Vila et al. 2014)
- Sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvät jotkin geenit vaimentuivat (Castaner et al. 2013)
Ei tapahtunut muutosta suhteessa vertailuruokavalioon
- LDL-kolesteroli (Domenech et al. 2014)
- HDL-kolesteroli (Domenech et al. 2014)
- Triglyseridit (Domenech et al. 2014)
Muuttui epäsuotuisasti suhteessa vertailuruokavalioon
- Ei mikään (?)
Havaitut suotuisat muutokset olivat sinänsä melko pieniä, mutta riittäviä, sillä sairastuvuus sydän- ja verisuonitautitapahtumiin väheni. Eikä siinä kaikki vaan myös muistin heikkenemisen ja tyypin 2 diabetes ilmaantuvuus vähentyivät.
Predimed-tutkimus osoitti viimeistään sen, että useat ruokavaliossa tapahtuvat samanaikaiset pienehköt muutokset voivat johtaa monipuolisesti terveyden kohentumiseen. Aina ei myöskään tarvita megaluokan tiputusta LDL-kolesterolissa.
Hyvistä tuloksista ja vahvasta näytöstä huolimatta Välimeren ruokavalio ei sinänsä välttämättä ole ylivoimainen ruokavaliomalli. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että Välimeren ruokavalio on ruuanlaitto ja -nauttimistapa, jonka hyvin suuri osa väestöstä pystyy omaksumaan helpommin kuin jonkun toisen ”kilpailevan” ruokavaliomallin erityisesti pitkällä aikavälillä.
Päivitys 12.9.2014 [sepelvaltimotautitapahtuman→sepelvaltimotaudin]
Ros E, Martínez-González MA, Estruch R, Salas-Salvadó J, Fitó M, Martínez JA, Corella D. Mediterranean diet and cardiovascular health: Teachings of the PREDIMED study. Adv Nutr. 2014 May 14;5(3):330S-6S.
Chiva-Blanch G1, Badimon L, Estruch R. Latest evidence of the effects of the mediterranean diet in prevention of cardiovascular disease. Curr Atheroscler Rep. 2014 Oct;16(10):446. doi: 10.1007/s11883-014-0446-9.