Tämän tekstin on kirjoittanut ravitsemusterapeutti, TtM Jenni Lappi. Jenni valmistelee väitöskirjaa viljan kuidun ja sokeriaineenvaihdunnan välisistä yhteyksistä. Jenni on ollut mukana äskettäin ilmestyneen kuitua koskevan katsausartikkelin kirjoittamisessa, ja hän kiinnostunut vatsanterveyteen, suoliston mikrobiflooraan ja ruokavalioon liittyvistä asioista.
Tällä hetkellä Suomessa IBS-potilaille ei ole olemassa parempaa hoitoa.
Nykyinen usein kuultu ohjeistus potilaille on välttää niitä ruoka-aineita, jotka itselle aiheuttavat oireita. Tämä on liian suppea ja riittämätön ohjeistus, sillä potilaat ovat usein sekaisin ja ymmällään siitä, mikä heille edes oireita aiheuttaa, tai tulkitsevat väärin oireita aiheuttavat ruoka-aineet. Nykyisissä ärtyvän suolen ruokavalio-ohjeissa kehotetaan mm. lisäämään ruokavalioon vehnälesettä, mikä voi pahentaa oireita, vaikka lisäyksen aloittaisikin asteittain annosta lisäämällä.
Ruisleipä on myös hyvin yleinen oireiden aiheuttaja suomalaisilla IBS-potilailla. Nykyisissä ruokavalio-ohjeissa on toki hyvää se, että IBS-potilasta ohjataan syömään kiireettömästi, omaa elimistöään kuunnellen sekä harrastamaan itselleen sopivaa liikuntaa. Myös perunan, maitovalmisteiden, ravintorasvojen, lihan, kalan ja kananmunan osalta nykyiset ohjeistukset ovat päteviä. Kuitenkin FODMAP- rajoitteinen ruokavalio täydentäisi nykyistä ohjeistusta merkittävästi ja parantaisi IBS-potilaiden laadukasta hoitoa.
Lääkärit voivat myös suositella potilaille masennuslääkkeitä IBS:n hoitoon. Ärtyvän suolen oireyhtymää ei ole syytä hoitaa lääkkeillä, kun tehokas ruokavaliohoitokin olisi saatavilla. Todennäköisesti vie kuitenkin aikaa, ennen kuin lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset Suomessa tulevat tietoisiksi FODMAP -rajoitteisenruokavalion olemassaolosta ja osaavat ohjata potilaansa ravitsemusterapeutin ohjaukseen. Ennen kuin ruokavaliota voi laajemmin suositella, olisi myös ravitsemusterapeutit koulutettava kyseisen ruokavalion toteuttamiseen.
2) Tämä ruokavalio vähentää prebioottisen kuitua muistuttavan aineksen määrää paksusuolessa. Oletko huolissasi IBS – potilaiden sydän- ja verisuoniterveydestä FODMAP -rajoitteisen ruokavalion aikana?
Jos ruokavalio on koostettu oikein ja monipuolisesti, pelkkää ruokavalion aiheuttamaa riskiä sydän- ja verisuoniterveydelle tuskin on. Monipuolinen ruokavalio sisältää ruoka-aineita kaikista ruokaryhmistä, eli kasviksista, marjoista ja hedelmistä, ravintorasvoista, viljavalmisteista, maitovalmisteista sekä lihasta/ kalasta/munasta (tai korvaavista kasviproteiinin lähteistä). FODMAP- ruokavaliossa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että kasviksista, marjoista ja hedelmistä valitaan sopivat tuotteet, jotta niiden käyttömäärä on runsasta, maitovalmisteet korvataan sopivilla vähälaktoosisilla tai laktoosittomilla tuotteilla sekä viljavalmisteisiin valitaan vehnän ja rukiin sijasta sopivammat raaka-aineet, eli esimerkiksi täysjyväriisiä, kauraa, spelttiä, tattaria, hirssiä. FODMAP -ruokavalion ei ole tarkoitus olla tiukka. Suositeltavaa onkin, että ruokavalio on joustava, ja pieniä määriä myös ns. sopimattomia ruoka-aineita voi toki olla ruokavaliossa. Käyttömäärät riippuvat yksilöllisestä sietokyvystä, jonka usein oppii itse kokeilemalla.
3) Tutkimuksien mukaan joka neljäs IBS -potilas ei hyödy FODMAP – rajoitteisesta ruokavaliosta. Olisiko näiden kohdalla kokeiltava vielä muita ruokavalion keinoja?
Vaikea sanoa nykytietämyksen valossa. Ennen FODMAP -rajoitteisen ruokavalion aloitusta on aina selvitettävä, ettei oireiden taustalla ole mitään sairautta. Eli tutkimuksilla on suljettava pois keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet, infektiot, suolistoloiset, rasvaripuli tai sappihapporipuli. On mahdollista, että FODMAP ruokavaliolle reagoimattomat henkilöt ovat herkkiä gluteenille, vaikkei heillä keliakiaa olekaan. Tästä on kuitenkin vielä hyvin vähän tutkimusta. Jotta gluteeniherkkyyden olemassaolo varmistuisi, on vielä tehtävä tutkimuksia mekanismien ja biomarkkereiden löytämiseksi. Kuitenkin, jos tarkasti, asiallisten ohjeiden mukaan toteutettu FODMAP-ruokavalio ei auta, eikä taustalla ole mitään muuta selittävää elimellistä tekijää, voi gluteenitonta ruokavaliota toki asiantuntijan ohjauksesta kokeilla.
4) Oletko valmis suosittelemaan tätä ruokavaliota IBS -potilaille Suomessa?
Ehdottomasti kyllä. Ruokavalio ei ole kuitenkaan mikään yksinkertainen toteuttaa. Jotta ruokavalion merkityksen, sisällön ja vaikutusmekanismit ymmärtäisi oikein, on ruokavalioon hyvä perehtyä ammattilaisen eli laillistetun ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Ennen laajamittaista ruokavalion suosittelua olisi kuitenkin Suomen ravitsemusterapeutit koulutettava FODMAP-ruokavalion ohjaukseen.
Kiitokset haastattelusta Jenni!